Achitat după ani de acuzații. Primarul Sucevei scapă de condamnarea pentru corupție

Publicat: 19 mai 2025, 17:59, de Corina Oprea, în Justitie , ? cititori
Achitat după ani de acuzații. Primarul Sucevei scapă de condamnarea pentru corupție

După o luptă juridică ce a durat mai bine de trei ani și care a avut ecouri în întreaga țară, primarul Sucevei, Vasile Rîmbu, a fost achitat definitiv de Curtea de Apel Suceava într-un dosar de corupție. Magistrații au decis, contrar primei instanțe, că faptele pentru care a fost judecat nu se susțin în fața legii. Astfel, o condamnare cu suspendare de un an și patru luni, pronunțată în martie 2025 de Tribunalul Suceava, a fost anulată.

Primarul Sucevei, acuzat că ar fi încercat să obțină informații secrete

Cazul își are originea în perioada pandemiei, atunci când Vasile Rîmbu ocupa funcția de manager al Spitalului Județean „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. Procurorii DNA l-au acuzat că ar fi încercat să influențeze o anchetă aflată în desfășurare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava. Anchetatorii investigau atunci infectările masive cu Covid-19 din spital și comunitate, pe fondul unei presupuse gestionări defectuoase a crizei sanitare.

Potrivit rechizitoriului, Vasile Rîmbu ar fi apelat la intermediari pentru a obține informații confidențiale din dosarul penal in rem deschis în martie 2022 pentru „zădărnicirea combaterii bolilor”. În concret, ar fi cerut juristei spitalului, Dana Mihaela Mamciuc, acces la documente care nu erau destinate publicului, în speranța că va putea anticipa direcțiile anchetei.

„În baza art. 421 pct. (1) lit. b) Cod procedură penală, respinge, ca nefondat, apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava împotriva sentinţei penale nr. 85 din 7 martie 2025 a Tribunalului Suceava. În baza art. 421 pct. (2) lit. a) Cod procedură penală, admite apelurile declarate de inculpaţii Rîmbu Vasile şi Mamciuc Dana-Mihaela împotriva sentinţei penale nr. 85 din 7 martie 2025 a Tribunalului Suceava.

Desfiinţează, în parte, sentinţa penală atacată şi, rejudecând: Înlătură dispoziţiile prin care s-au stabilit pedepsele de câte 1 an şi 4 luni închisoare, cu aplicarea art. 83 Cod penal, faţă de inculpata Mamciuc Dana-Mihaela pentru săvârşirea infracţiunii de „folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii’, prev. de art. 12 lit. b) din Legea nr. 78/2000, respectiv faţă de inculpatul Rîmbu Vasile pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”, se arată în soluţia pe scurt a instanţei postată pe portal.just.ro.

Un proces cu mai mulți actori

În aceeași cauză a fost trimisă în judecată și Dana Mihaela Mamciuc, șefa Serviciului Juridic al spitalului la acea vreme. Ea a fost acuzată de procurori că ar fi furnizat sau permis accesul la acele informații clasificate, urmărind astfel obținerea de „foloase necuvenite” pentru sine sau pentru altcineva. Faptele incriminate se încadrau în sfera corupției și a abuzului de informații oficiale.

DNA a susținut în fața instanței că întreaga acțiune reprezenta o încercare de a manipula sau influența cursul unei anchete penale, pentru a proteja interesele celor implicați în conducerea spitalului în timpul pandemiei. Acuzațiile erau extrem de grave, dat fiind contextul social sensibil în care au fost formulate.