”Actuala lege a malpraxisului nemulţumeşte pacienţii, dar şi medicii”, subliniază prof. univ. dr. Daniel Coriu

Președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. univ. dr. Daniel Coriu, spune că legea malpraxisului medical în vigoare ”nemulțumește pacieții, dar și medicii”.

 ”Actuala lege a malpraxisului medical nemulţumeşte pacienţii, dar şi medicii, pentru că noi nu ne simţim protejaţi de asigurarea civilă pe care o plătim în mod obligatoriu. În studiul nostru, realizat în primăvara acestui an, un studiu cu peste 8.000 de medici respondenţi, 87% din colegi consideră că asigurările nu acordă despăgubiri în mod real. O altă temă pusă în discuţie se referă la nevoia de schimbare a cadrului de reglementare, inclusiv clarificarea condiţiilor în care medicul poate răspunde din punct de vedere penal pentru greşeli medicale. Unde începe vinovăţia penală, care este limita între culpa profesională şi culpa penală. De asemenea, 70% din medici declară că simt o teamă mare şi foarte mare privind posibilitatea reală de a fi angrenaţi într-o procedură de cercetare sau proces de malpraxis. Acest procent ajunge la 78% în cazul medicilor sub 50 de ani, consecinţa directă este medicina defensivă”, a precizat  prof.univ. dr. Coriu.

Citește și: Daniel Coriu: În ultimul timp, am observat o degradare a relației pacient-medic

În legătură cu proiectul noii legi a malpraxisului supus dezabaterii, avocata CMR, Nicoleta Popescu, spune că documentul propune ca pacientul, care se consideră victima unui malpraxis, să poată depună o cerere de despăgubire la asiguratorul care a emis o poliţă de asigurare pentru acel cadru medical şi să aibă garanţia că va obţine despăgubiri într-un termen rezonabil de la asigurător, „pentru că el este cel care trebuie să plătească acea despăgubire dacă medicul şi-a încheiat poliţa”.

De asemenea, avocata CMR a explicat că în judecată trebuie să fie chemat asiguatorul , ”iar medicul trebuie să poată avea acea calitate procesuală, care să-i permită să se apere din punct de vedere profesional (…). însă, să nu fie cu sabia deasupra capului că va plăti practic această despăgubire”.

Avocata CMR a mai precizat că proiectul aflat în dezbatere ”îşi propune a diferenţia practic specialităţile medicale, în sensul în care, ca fiecare specialitate medicală, în funcţie de riscul profesiei specialităţii, să aibă o limită de asigurare diferenţiată, astfel încât pacientul să fie asigurat că la acea limită minimă pe care o prevede proiectul de lege, va obţine acea despăgubire”.

Aceste observații au fost făcute în cadrul dezbaterii referitoare la necesitatea modificării Legii nr.95/2006 și a elaborării unei noi legi privind polița de malpraxis, organizată de Colegiul Medicilor din România, comisiile parlamentare pentru sănătate și Comisia pentru apărare din Senat.  

Mai multe articole...

Cele mai citite articole