Mâncare rapidă egipteană
Îți poți începe aventura cu bucătăria egipteană cu popularul fast-food stradal. În această listă, experții menționează preparate precum:
- ta’amiyya – clătite cu fasole,
- ful medames – fasole fava fiartă și asezonată cu chimen, servită de obicei cu pâine aish baladi,
- miș – brânză fermentată picantă,
- beid bel basturma – ouă cu carne de vită uscată,
- betengan mechalel – vinete murate.
În Egipt, diverse tipuri de kebab-uri au devenit foarte populare. Termenul general „mashwiyat” se referă aici la toate tipurile de carne gătită pe cărbune – de la pui la vită. De asemenea, experții vă sfătuiesc să încercați neapărat versiunile locală de kebab, care sunt făcute din carne tocată cu usturoi, condimente și pătrunjel.
Mâncăruri pentru vegetarieni
Vegetarienii pot încerca la cafenelele locale:
- baba ganush – un sos făcut din vinete la grătar;
- sambusek – o prăjitură asemănătoare unei samosa, cu brânză;
- fitir — foietaj făcut din samna, servit cu miere, smântână sau un sos de brânză sărată mixtă sau umpluturi sărate cu carne de vită tocată, brânză, legume asortate și ouă;
- kushari este un amestec de paste sau vermicelli, orez, linte brună, năut și ceapă prăjită, acoperit cu un sos picant de roșii.
Mâncăruri din pește
Egiptul este înconjurat de mări pe două părți, așa că nici iubitorii de fructe de mare nu vor suferi de foame aici. Restaurantele locale includ:
- biban de mare sau chefal, copt sau la grătar cu ulei de măsline și lămâie sau cu legume picante;
- tortilla cu pește;
- numeroase feluri de mâncare preparate cu creveți, scoici, calamari, caracatiță și bisaria – un pește mic și argintiu care este prăjit și mâncat întreg, dar fără cap.
Mâncare „de casă”
Dacă nu ești fan al fast-food-ului, atunci în Egipt poți încerca și preparate locale „normale”. În această listă, merită menționate următoarele preparate:
- molokhia este o supă tradițională egipteană făcută din frunze de iută;
- tagine – tocană pe bază de roșii cu carne sau legume;
- fata – un amestec de orez, legume, bucăți de carne fiartă și pita prăjită cu sos de usturoi și roșii sau iaurt;
- ruz meammar – orez combinat cu smântână proaspătă, lapte și samna, copt într-un cuptor de lut;
- makhshi – legume fierte (ardei, vinete, dovlecei, roșii) umplute cu orez, ceapă, ierburi, condimente și uneori carne.
- rață la cuptor umplută cu orez condimentat;
- hamam mahshi – porumbel prăjit umplut cu orez.
Deserturi în Egipt
În Egipt, veți găsi din abundență tot felul de produse de patiserie și budinci dulci. Experții recomandă acordarea unei atenții deosebite unor delicatese precum:
- Om Ali este o „budincă” egipteană făcută din straturi de foietaj înmuiate în lapte îndulcit și presărate cu nuci și stafide;
- basbusu – prăjitură de griș înmuiată în sirop de zahăr;
- ruz bi laban – budinca de orez cu condimente;
- mahallabieh – cremă de lapte aromată cu cardamom și apă de trandafiri;
- zalabya – bile de aluat înmuiate în miere sau sirop;
- versiunea egipteană a kunafei este formată din straturi de aluat filo învelite într-o umplutură îndulcită de cremă sau brânză.
Băuturi egiptene
Printre băuturile tradiționale locale, merită menționate următoarele:
- sahlab este o băutură cremoasă făcută din lapte, zahăr și tuberculi de orhidee albă, zdrobiți;
- ceai de hibiscus preparat din flori de hibiscus;
- suc de roșcov;
- suc de trestie de zahăr;
- sucuri de sezon din fructe de mango, guava și palmier dum.