ADR a relansat activitatea Consiliului Naţional pentru Transformare Digitală

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a relansat activitatea Consiliului Naţional pentru Transformare Digitală, informează miercuri un comunicat al instituţiei.

ADR a convocat miercuri prima şedinţă de lucru a Consiliului Naţional pentru Transformare Digitală (CNTD). Alături de partenerii din mediul privat, asociativ şi academic, preşedintele ADR, Dragoş-Cristian Vlad, a anunţat relansarea lucrărilor forului consultativ pentru digitalizarea administraţiei publice din România.

„Misiunea CNTD ca agora digitală este să dezbată şi să determine paşii pe care administraţia publică şi industria IT din România trebuie să îi facă pentru a recupera decalajele dintre ţara noastră şi celelalte state europene”, se spune în comunicatul ADR.

În opinia preşedintelui ADR, pentru perioada următoare, dezbaterile pe componentele cele mai importante ale transformării digitale sunt esenţiale.

„Un aport deosebit pentru calitatea soluţiilor pe care ADR le va implementa va fi furnizat de dialogul punctual cu partenerii din mediul privat, din mediul asociativ şi din universităţi, deoarece toată experienţa şi tot know-how-ul membrilor CNTD va fundamenta viitoarele propuneri legislative şi viitoarele politici publice pe care ADR le va promova. Autoritatea pentru Digitalizarea României nu trebuie să acţioneze pentru digitalizarea back-end-ului administraţiei publice, ci trebuie să livreze soluţiile digitale până la cetăţean, pentru o interacţiune cât mai facilă cu statul”, a declarat Dragoş Vlad, în alocuţiunea de deschidere a şedinţei.

La această primă întâlnire de lucru au fost invitaţi ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, şi preşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor, Sabin Sărmaş.

Cei doi oficiali au transmis mesaje de sprijin pentru viitoarea activitate a grupurilor de lucru tematice din cadrul CNTD, mai ales pe temele de actualitate legate de interoperabilitate şi cloud-ul guvernamental.

„Voi sprijini activitatea CNTD în ceea ce priveşte găsirea soluţiilor de succes pentru implementarea platformei naţionale de interoperabilitate”, a precizat Sabin Sărmaş.

La rândul său, ministrul Sebastian Burduja s-a arătat încrezător în ceea ce priveşte „contribuţia CNTD pentru proiectul cloud-ului guvernamental şi a viitorului pachet de legi de implementare a acestui proiect”.

„Ne dorim să colaborăm cu mediul privat şi societatea civilă pe viitorul pachet de acte normative. Procesul de consultări publice prin care a trecut ordonanţa pentru cloud a demonstrat faptul că varianta finală a fost mult îmbunătăţită”, a conchis ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

La întâlnire au participat reprezentanţii celor mai mari asociaţii din mediul IT&C din România, ai celor mai importante companii multinaţionale din domeniul IT&C şi ai celor mai relevante universităţi de profil din ţară.

Pentru perioada următoare, CNTD va avea în atenţie actualizarea documentelor cadru care îi reglementează activitatea, dar şi reactualizarea listei membrilor şi redefinirea grupurilor de lucru.

Rolul CNTD este de a contribui la creşterea gradului de transparenţă a deciziilor administraţiei publice, asigurând informarea, consultarea şi participarea activă a membrilor Consiliului în procesul de elaborare a documentelor strategice şi a proiectelor de acte normative cu efecte asupra procesului de transformare digitală a economiei şi societăţii româneşti.

În marja Consiliului Naţional pentru Transformare Digitală, se constituie grupuri de lucru tematice, prin decizie a preşedintelui ADR, pe teme precum: cloud-ul guvernamental, identitatea electronică, transformarea digitală, AI şi Big Data, competenţe digitale, interoperabilitate.

Din 2020 până în prezent, peste 300 de organizaţii din mediul privat şi din societatea civilă au devenit membri ai CNTD.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole