Adrian Câciu, îngrijorat de întârzierile din PNRR, dar și pentru că nu se cheltuie banii

Publicat: 28 mart. 2024, 22:30, de Viorela Pitulice, în Ultimă oră , ? cititori
Adrian Câciu, îngrijorat de întârzierile din PNRR, dar și pentru că nu se cheltuie banii

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, se declară nemulțumit de modul în care România a gestionat banii din PNRR: țara noastră a primit doar 33% din banii alocaţi în PNRR, iar dintre aceștia 20% au fost cheltuiți.

Concret, au intrat în România 9,45 de miliarde de euro, din care s-au cheltuit 1,95 de miliarde de euro, susține Câciu.

Ministrul a precizat că va urma la Guvern o primă evaluare destul de tranşantă cu toţi coordonatorii de reformă, într-o şedinţă dedicată, pe absorbţie, pe 15 aprilie, când vaavea loc execuţia pentru primele trei luni şi atunci se va putea ști ”fiecare cât a avut alocat”.  

”Avem de recuperat nişte întârzieri pe unele zone. La Ministerul Energiei s-au făcut recuperări importante de întârzieri, dar mai sunt, Ministerul Educaţiei, Sănătăţii, recuperează”, a declarat Adrian Câciu la un post tv.

”S-a trecut la un alt mod de lucru, s-a flexibilizat modul de lucru, era foarte rigid când am venit. Am introdus tot felul de mecanisme, inclusiv financiare, pentru ca banii să ajungă mai repede la beneficiari. Şi coordonatorii de reformă au început să lucreze mult mai aplicat. Şi Energia şi Sănătatea la momentul acesta sunt campioni la contracte. Nu mai vorbesc de campionul mondial care e Ministerul Transporturilor, 16 miliarde de euro, având alocate doar 6 miliarde”, a mai spus Câciu.

Oficialul a mai vorbit și de surse adiacente care completează banii din PNRR.

”La acest moment, din PNRR avem contracte de 36 de miliarde de euro, dar conţinutul resursei PNRR este de 21 de miliarde de euro”, a precizat ministrul.