Adrian Câciu: „Trebuie să ne grăbim cu PNNR. Mai avem doar 35 de luni”

Publicat: 06 sept. 2023, 21:16, de Florentin Lucaniuc, în POLITICĂ , ? cititori
Adrian Câciu: „Trebuie să ne grăbim cu PNNR. Mai avem doar 35 de luni”

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene spune că România ar cam trebui să se grăbească să adopte proiectele din PNRR, pentru că timpul este redus.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a afirmat, miercuri seară, că implementarea PNRR trebuie accelerată, mai existând doar 35 de luni la dispoziţie pentru asta. De asemenea, ministrul a precizat că trebuie depuse deconturi pentru plata obiectivelor, întrucât doar 3% dintre banii deja intraţi în România au fost cheltuiţi. Potrivit ministrului, România va avea la dispoziţie, până la finalul lunii septembrie, 9,15 miliarde de euro primiţi pe PNRR, după ce va fi aprobată şi Cererea de plată 2.

”Vizita la Bruxelles a fost finalul unor negocieri care au durat două luni de zile (…) România trebuie să depună PNRR revizuit, modificat, cum vreţi să-i spuneţi, pentru că introduce un nou capitol, RePowerEu. Regulamentul privind PNRR a fost modificat în primăvara acestui an (…) România, faţă de o alocare iniţială de 700 de milioane de euro, după negocierea de la Bruxelles, a reuşit să obţină 1,4 miliarde de euro. Atunci, finalul acestei negocieri se închide la început de septembrie prin depunerea PNRR modificat, revizuit”, a declarat, miercuri seară, la Prima News, ministrul Adrian Câciu.

Ministrul a precizat că implementarea PNRR trebuie accentuată

”Legat de implementarea PNRR, noi mai avem 35 de luni. Acesta a fost şi mesajul pe care l-am avut în Guvern, către colegi, la preluarea mandatului. Le-am spus – nu mai avem timp să stăm”, a mai declarat ministrul.

Acesta a precizat că, la Bruxelles, fiecare dintre miniştri a avut mandatul său.

”Al meu a fost foarte clar, să închid negocierile pe această modificare de PNRR. Nu numai RePowerEu, ci şi diminuarea de grant care a însemnat chiar o negociere cu Comisia, astfel încât investiţiile care sunt întârziate în PNRR şi despre care Comsia a spus că nu avem şanse să le rezolvăm până în august 2026 (..) să ducem aceste investiţii către Politica de Coeziune”, a adăugat Adrian Câciu.

Potrivit acestuia, proiecte care nu au avansat deloc şi care nu au şanse de finalizare în PNRR vor fi trecute pe alte surse de finanţare, în Programul Operaţional Regional.

Întrebat de ce doar 3% din banii din PNRR au fost cheltuiţi, ministrul a explicat că în 14-15 septembrie se va aproba Cererea de plată 2 a României.

”Până la finalul lunii septembrie aceşti bani intră în România, încă 2,7 miliarde de euro. România va avea la dispoziţie, până la finalul lunii septembrie, 9,15 miliarde de euro primiţi pe PNRR. Eu îmi doresc să depunem Cererea de Plată 3 cât mai repede”, a declarat ministrul.

Potrivit acestuia, sunt semnate contracte în valoare de 30 de miliarde de euro.

”Trebuie să începem să le implementăm, trebuia deja să le implementăm”, a mai declarat Adrian Câciu.

Acesta a explicat că zilnic se discută cu beneficiarii pentru a depune deconturi în baza PNRR.