Adrian Cioroianu: „Dar vino tu, Guvernul – care este laic – și spune-le oamenilor că de multe ori prinde bine și rugăciunea…”

Adrian Cioroianu, profesor, istoric și director al Bibliotecii Naționale, a criticat campania de vaccinare anti-COVID din România afirmând că s-ar fi putut construi mai bine. De asemenea, istoricul spune că nu poți să naști întrebări concrete precum Ce conține vaccinul?”, iar răspunsurile să fie de tipul vacanțe în străinătate” – niște răspunsuri vagi, care nu au legătura cu știința ce ar trebui să le fie explicată oamenilor, pe înțelesul lor.

Adrian Cioroianu a comentat la Europa FM pe marginea faptul că în România, campania de vaccinare anti-COVID a fost bazată pe metafore și povești despre vaccin, dar nicio explicație concretă despre ce conține serul și cum ne poate ajuta. La polul opus, Franța a oferit oamenilor informații concrete, iar media a expus ambele păreri – pro și contra – care s-au completat mereu într-o polemică educativă.

Nu acuz pe nimeni

„În media franțuzească a existat mereu un fel de polemică și un fel de dispută educativă. Au fost oameni care au încercat să explice ce este cu vaccinul, alții care au spus că vaccinul nu este necesar – ai auzit ambele variante”, a spus profesorul Adrian Cioroianu. „Oamenii au totuși și un nivel de educație științifică, din păcate, ceva mai mare decât la noi. Nu acuz pe nimeni pentru că nu poți acuza Biserica pentru că este mai bine condusă decât Guvernul. În mod evident, în România, instituția numită Biserica Ortodoxă Română este una dintre cele mai bine conduse instituții. (…) Biserica este o putere conservatoare.

Dar vino tu, Guvernul – care este laic – și spune-le oamenilor că de multe ori prinde bine și rugăciunea pentru pacea ta interioară, dar uneori ai nevoie și de medicină și de știință. Educația științifică s-a retras la nivelul unor elite, aproape în fiecare domeniu, și de aici căderea multor români într-un soi de obscurantism și neo-obscurantism în care oamenii își imaginează că sunt alături de Dumnezeu, dar nici măcar alături de Dumnezeu nu sunt. Sunt într-un fel de secol al XIX-lea întârziat”, a mai adăugat Adrian Cioroianu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Austria este una dintre țările care se opune ca România să adere la spațiul Schngen SURSA FOTO: https://www.schengenvisainfo.com/

Ce a cerut Austria ca România să intre în Spațiul Schengen

Refuzul categoric al Austriei de a intra România în Spațiul Schengen ascunde o mulțime de interese economice și financiare uriașe. Potrivit informațiilor noastre provenite din...