Adrian Năstase, acuzat că a luat șpagă ca România să nu cumpere gaze mai ieftine din Rusia

Fostul secretar general al PSD în perioada 2001 – 2003, Cozmin Gușă, susține că Adrian Năstase a luat șpagă, în perioada în care era premier, de la compania Wintershall Dea ca România să nu cumpere gaze mai ieftine din Rusia.

Acuzația lui Gușă vine pe fondul declarațiilor lui Năstase, care susține că fostul secretar de stat i-ar fi fost recomandat de șeful fostului serviciu de Securitate din România.

„Am aflat despre Adrian Năstase că a fost în legătură cu Direcția de Informații Externe (DIE, aparținea de Securitate). Posibilele șantaje din acele vremuri i-au marcat mai apoi parcursul politic.

Prin privatizările pe care le-a realizat în mandatul de prim-ministru a realizat de fapt niște lucruri asimilabile unor acte de trădare. Înstrăinarea Petrom a fost așa ceva, înstrăinarea pe nimic a Sidex a fost așa ceva, distribuția de gaz. energie electrică a fost așa ceva. Ca să nu mai vorbesc de cele 2 miliarde pe care le-a dat lui Bechtel, care n-a făcut niciodată autostrada Transilvania. Peste toate, trădarea de la Moscova, în care aranjasem atunci prin relații, prin discuții, cum m-am priceput eu acolo, fiind simpatic, fiind ‘americanul’, așa îmi spuneau rușii pentru că făcusem studii la Washington.

Am aranjat să avem un preț preferențial pentru gaze, la o factură de peste 1,2 miliarde pe an. Mai mult, să avem și barter, deal pe care Adrian Năstase l-a refuzat. Nu vreau să spun de ce, procurorii nu au cercetat niciodată, îi rog să cerceteze comisioanele plătite de firma Wintershall Dea, firma de securiști ruso-germani, care comisionau exporturile de gaze ale Rusiei în Europa, în acele vremuri. Să vadă dacă a ajuns ceva și pe la Adrian Năstase sau pe la Dan Ioan Popescu. Asta a fost trădarea lui Năstase”, a declarat Gușă la Golf FM, conform Aktual24.ro.

Înființată în 1894, Wintershall Dea a fost cel mai mare producător de țiței și gaze naturale din Germania. Compania se ocupă de extracții de petrol și gaze din Europa, Rusia, America Latină, Africa de Nord și Orientul Mijlociu.

Gușă, „trădătorul” PSD

Afirmațiile lui Cozmin Gușă vin la o zi după ce Adrian Năstase l-a acuzat că a fost adus în partid de generalul Iulian Vlad, fostul șef al Departamentului Securității Statului (3 octombrie 1987-6 ianuarie 1990).

În PSD, a tensionat atmosfera și a „trădat” apoi gruparea politică, oferindu-i informații din interior lui Traian Băsescu.

„Nu-mi aduc aminte cine mi l-a recomandat, dar știu că am vorbit cu Dan Voiculescu, el (Gușă) lucra acolo. Și am mai vorbit cu generalul Vlad, știam că generalul Vlad îl știe destul de bine, și i-am cerut părerea. Opinia lui a fost favorabilă. Dar practic, venind la partid… el a încercat să construiască un alt centru de putere, și-a pus în cap toți liderii partidului. Comentariile lui au deranjat, relația cu Ion Ileiscu s-a tensionat foarte tare. A fost o greșeală, privind inapoi. Faptul că dus apoi dosarele de la PSD lui Băsescu a fost o trădare”, a declarat Năstase miercuri, la Metropola TV.

Gușă recunoaște relația cu generalul Vlad și chiar se mândrește cu recomandarea acestuia.

„Faptul că m-a recomandat generalul Iulian Vlad, pentru mine a fost o onoare. Atunci am sesizat că relația mea cu generalul Vlad era una de prietenie, dar a lui Adrian Năstase era una asimilabilă unui fost colaborator al Securității, adică mai umilă, așa mi s-a părut mie. De altfel, această dezvăluire a lui, care mă bucură, îl așează într-o anumită postură.

În 2003, eu mi-am dat demisia din PSD, tocmai pentru că am fost trădat de către Adrian Năstase. Cu Ion Iliescu aveam deja o relație apropiată și el știa despre această trădare, tocmai de aceea s-a opus demisiei mele”, a declarat Gușă joi pentru știripesurse.ro.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Grindeanu arunca bomba. ”E timpul să avem si presedinti de stanga”

Grindeanu aruncă bomba. ”E timpul să avem și președinți de stânga”....

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a fost invitat recent la o emisiune de televiziune unde a vorbit despre alegerile prezidențiale de anul acesta, dar și...

Plătește sigur și ușor cu paysafecard în cazinourile din  România

Paysafecard este o metodă populară de alimentare a conturilor de jucători în cazinourile online, fiind acceptată în 28 dintre cele mai renumite platforme de...