Adrian Năstase: „Atunci când elefanții se bat sau fac dragoste, iarba este cea care suferă”

Publicat: 14 feb. 2022, 20:00, de Puterea.ro, în ACTUALITATE , ? cititori
Adrian Năstase: „Atunci când elefanții se bat sau fac dragoste, iarba este cea care suferă”

Fostul premier Adrian Năstase spune, într-o analiză pe marginea tensiunilor dintre Federația Rusă și Occident, că sferele de influență au existat și există din punct de vedere politic, economic, cultural și militar. 

Se vor îplini, anul viitor, 200 de ani de când președintele SUA, James Monroe, a prezentat în fata Congresului american ceea ce s-a numit «Doctrina Monroe» – care cerea metropolelor europene să nu se mai amestece în afacerile interne ale Americilor. Era o reacție la procesul de colonizare spaniol, britanic, francez, portughez, desfășurat în America de Sud și în America de Nord. În felul acesta, Statele Unite și-au marcat o importantă sferă de influență. În timp, această doctrină a fost contestată de unele state din zonă, cu sprijinul URSS. Cuba este cel mai cunoscut exemplu. Nu este cazul sa dezvolt”, a scris Adrian Năstase, pe blogul său.

În perioada Războiului Rece, susține fostul premier social-democrat, a fost lansată „Doctrina Brejnev”, „tot o afirmare a unui principiu al neamestecului în afacerile interne dar vizând ansamblul țărilor socialiste față de acțiunea occidentală. Cazul Cehoslovaciei (1968) este elocvent”.

„Am pus o imagine cu «postura» noului solar pe care l-am montat la Cornu”

Ce afirmă, în esență, «Doctrina Putin», în zilele noastre? După ce s-a extins în fostul «lagăr socialist», Occidentul să nu se amestece în «afacerile interne» ale țărilor din fosta Uniune Sovietică. Dincolo de frustrările legate de umilințele de la începutul anilor ’90, atitudinea Rusiei este însă contestată de statele suverane apărute din destrămarea URSS, care doresc să-și aleagă singure regimul politic și alianțele. Teoretic, asta dorea și Cuba, la începutul anilor ’60 și era să pornească, din acest motiv, un război nuclear. Pe de altă parte, amplasarea de baze militare și de armament greu în apropierea granițelor Rusiei generează și ar genera probleme pentru securitatea Rusiei, obsedată de diverse «cordoane sanitare» (Doctrina Truman, etc)”, mai susține Adrian Năstase.

În opinia să, sferele de influență au existat și există din punct de vedere politic, economic, cultural și militar

„Chiar și în cazul României. Sigur, suveranitatea unui stat este incompatibilă, teoretic, cu sferele de influență. dar trebuie să acceptăm că, în condițiile militare de astăzi, securitatea unui stat este legată de securitatea vecinilor săi și de securitatea internațională. În plus, «percepția pericolului» poate determina reacții iraționale. Dilema suveranitatea unuia vs securitatea vecinului este greu de rezolvat, așa cum în cazul fluviilor de granița «succesive», statul din amonte nu trebuie să folosească în totalitate apă, în detrimentul statului din aval. În această ecuație, că și în altele din istorie, un rol determinant pentru rezolvarea conflictelor îl are calitatea liderilor. De o parte și de altă. Și, va reamintesc, atunci când elefanții se bat sau fac dragoste, iarbă este cea care suferă. PS Am pus o imagine cu «postura» noului solar pe care l-am montat la Cornu. Just în case!”, a mai spus Adrian Năstase.