Adrian Năstase: „Cred că ne îndreptăm spre o perioadă și mai periculoasă”

Fostul premier Adrian Năstase consideră că adererea Finlandei și Suediei la NATO ar putea complica situația de securitate globală.

Pentru mine e îngrijorător că Finlanda și Suedia și-au anunțat intenția de a adera la NATO. S-ar adaugă încă 1.300 km de frontieră directă între NATO și Rusia și s-ar distruge o anumită idee de neutralitate pe care Rusia încearcă să o stabilească în Ucraina”, a afirmat Năstase, vineri, la Antena 3.

Potrivit acestuia, Rusia ar putea reacționa imprevizibil dacă dispare total zona-tampon între NATO și Federația Rusă.

Frontiera se dublează

Se dublează practic frontiera dintre NATO și Rusia, cred că ne îndreptăm spre o perioadă și mai periculoasă”, a adăugat acesta.

Fostul premier nu exclude înlăturarea de la putere a lui Vladimir Puțin și nici unele „mutări iraționale” precum instalarea de armanent nuclear la Marea Baltică.

4 COMENTARII

 1. Putin urmează să bombardeze civilii care dorm în casele lor. Putin este întotdeauna violență ticăloasă pe furișul celor nevinovați și a celor mai slabi. Femei, copii, bătrâni – el organizează întotdeauna cu brio operațiuni speciale împotriva lor. Când vine vorba de război pe scară largă, neputința și slăbiciunea lui sunt evidente.
  Un laș luptă împotriva Ucrainei, înconjurat de aceiași lași și degenerați corupți.
  Lașii nu declară războaie, mobilizări generale și nu apasă butoane roșii. Se scutură, se răsucesc și mint tot timpul.
  Putin se teme de propria sa umbră. Îi este frică să nu piardă puterea, îi este frică de o lovitură de stat, îi este frică de propriul său popor, îi este frică de Ucraina si Europa.

  Cel mai probabil va muri anul acesta sau anul viitor.

 2. Răspunzând amenințărilor, Ministerul de Externe al Finlandei a declarat că : Finlanda „este un stat suveran și ia decizii independente cu privire la securitatea și apărarea sa”.

  „Finlanda este conștientă de diferitele provocări implicate în procesul de aderare la NATO și este pregătită pentru diverse amenințări hibride și cibernetice și mijloace militare de presiune”, a spus ministerul.

  Finlanda, alături de vecina sa nordică, Suedia, a deliberat să solicite aderarea la alianță de când Rusia a invadat Ucraina în februarie.

  Cele două țări care aderă la NATO după decenii de nealiniere militară ar marca o schimbare majoră în politica lor de securitate și o schimbare dramatică în peisajul de securitate al Europei.

  Kremlinul a recunoscut în avertismentul său că aderarea Finlandei la NATO „este o schimbare radicală în politica externă a țării”.

  „Helsinki trebuie să fie conștient de responsabilitatea și consecințele unei astfel de mișcări”, a declarat joi Ministerul de Externe al Rusiei.

  Ministerul de Externe al Finlandei a declarat că: „NATO este o alianță de apărare și nu amenință Rusia”.

 3. Alți lideri ai NATO din Danemarca, Estonia și România și-au exprimat, de asemenea, sprijinul pentru aderarea Finlandei la alianță.

  Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Finlanda va fi „primită cu căldură” în alianța transatlantică. Procesul va fi „lini și rapid”, a spus el.

  Fostul premier Adrian Năstase! Nu este informat corect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Carne din plastic la un supermarket din București

După celebrul hamburger cu carne de plastic de laMcDonald’s, a apărut acum și carne din plastic la caserolă. Un bucătar de meserie și-a dat...