Adrian Năstase, pe blog: „La noi nu este nicio criză a energiei. Suntem furați!”

Fostul premier al României și șef al PSD, Adrian Năstase, susține că în România nu există nicio criză a energiei care să determine creșterea prețurilor resimțită de populație.

La noi, de fapt, nu este nici o criză a energiei. Cei cu care am mai vorbit în ultima vreme, îmi spun că pur și simplu suntem furați. Au mimat această „LIBERALIZARE” a pieței și apoi ‘INTERCONECTAREA ” cu piețele Europene. Ce nu se spune însă este faptul că în afară de posibilitatea de a vedea prețurile de pe alte piețe, nu ai posibilitatea să cumperi de pe alte piețe. Îți trebuie contracte de transport cu țările pe care le tranzitezi, contracte de Crossborder cu Transelectrica, rezervare de capacitate – ori toate aste nu se fac bătând din palme, costă niște bani , iar colac peste pupăză, Statul Român, prin Transelectrica a micșorat capacitatea de transborder cu 50%.

Ce să faci ? Atunci de unde să iei curent? Pe piață de contracte forward nu se scot mai mult de 15-20 MWH/zi, în condițiile în care România consumă circa 180.000 MWH/ZI, iar în piață SPOT se vând minium 90.000-120.000 MWH/zi. De unde de altundeva să iei energie? Cea mai mare problema pare a fi că nu se vede Pădurea de praful care ni s-a aruncat în ochi cu „contextul european”. Ce treaba are România cu „contextul european” când are cel mai bun mix de energie ?”, scrie Adrian Năstase pe blogul său.

Aici este o problema foarte serioasă

El mai adaugă că statul Român, care este acționarul majoritar la peste 70% din capacitatea de producție a energiei electrice, „ce face ? Lasă reprezentanții săi – coafeze, sportivi, etc – în consiliile de administrație și le spune să nu facă nimic. Cel mai ușor pentru stoparea acestei crize ar fi intervenția Consiliului de administrație al fiecărei întreprinderi și limitarea prețului la 200% profit. Gândiți-va că la Hidro avem preț de cost de 80 lei/MWH și la Nuclear 100 lei/MWH. Le-ar ajunge 400-500 lei/MWH ? Evident că da”.

Ceea ce se propune, cu plafonarea prețurilor, nu se poate face numai pentru populație pentru că, automat, cei care au cumpărat energie mai scumpă, vor renunta la toți consumatorii casnici, care vor trece în FUI. Dar întreprinderile ce vor face? Se vor închide, pentru că nu vor mai fi competitive pe piață. Asta va duce la șomaj, cheltuieli, lipsa de venituri la buget , etc. Prin „plafonarea prețurilor” vor fi loviți doar Furnizorii pentru că numai ei vor fi obligați să aplice prețurile plafonate, nu și Producătorii. Și atunci ce s-a rezolvat dacă eu trebuie să va facturez cu prețul plafonat dar nu am de unde să cumpăr cu acel preț ? Aici este o problema foarte serioasă.

Aseară târziu s-a anunțat pe rețelele de socializare că Electrica va cumpără mai multe parcuri fotovoltaice – 35 MWH putere instalată. Dar cum să cumperi 35 MWHp cu 35 milioane euro când costul unui mWHp, instalat nou, este acum de maximum 600.000 Euro? Se pare că firmele respective sunt germane. Eu cred că parlamentul ar trebui să organizeze audieri publice cu responsabilii – români și străini – din sectorul energetic și să ia măsuri tranșante, sesizând organe de anchetă penală și subliniind responsabilitatea CSAT și serviciilor de informații. Nu cred că o tară intreagă poate să accepte să fim tratați că niște fraieri doar pentru că premierul interimar să mai peticească puțin bugetul din taxele suplimentare venite prin creșterea prețurilor la energie pentru români”, mai scrie Năstase pe blogul său.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...