Aeroportul Henri Coandă, trafic de pasageri cu o scădere estimată la 50% față de 2019

Traficul de pasageri pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă se apropie de 800.000 de persoane în luna iulie, în scădere cu 42% faţă de 2019, iar anul 2021 îl vom încheia pe prognoza pesimistă, adică în jur de 5,5 milioane – maximum 6 milioane de pasageri, dacă valul 4 nu va veni cu foarte mari restricţii, a declarat directorul general al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, Cosmin Peşteşan.

„Traficul de pasageri până pe 18 iulie, conform previziunilor pe care ni le-am pus şi noi în buget, arată că ne îndreptăm spre 800.000 în luna iulie. Am închis iunie cu 600.000. Ca procent, suntem la minus 42% faţă de 2019, iar pe mişcări (de aeronave – n. r.) la minus 32%. Vara e aşa cum ne-am prognozat-o. Din păcate, primele 5 luni nu ne-au avantajat şi nu ştim ce înseamnă, dacă vine sau nu vine valul 4. Într-adevăr, restricţiile le vedem, ţările intră de pe o zi pe alta în zonă roşie, galbenă. Recomandarea noastră este ca lumea să se vaccineze şi să folosească certificatul verde Covid, pentru că avem culoare separate, culoare speciale pentru cei care chiar dacă vin din zone roşii, galbene, dacă au certificatul Covid digital, au prioritate la intrarea în ţară„, a spus Peşteşan.

În opinia directorului general al CNAB, anul acesta se vor înregistra maximum 6 milioane de pasageri pe Aeroportul Henri Coandă, la aproape jumătate din traficul consemnat în 2019, înainte de izbucnirea pandemiei de Covid-19.

Maximum 6 milioane de pasageri

„Pentru finalul anului, bugetul pe care l-am construit în februarie era pe o prognoză între prognozele Airport Council International (ACI), adică între prognoza medie şi pesimistă. Am făcut bugetul pe 6,8 milioane de pasageri. Din păcate, primele luni nu ne-au confirmat prognoza pe care ne-am construit bugetul. Dacă nu mai vine valul 4 – 5 cu foarte mari restricţii, probabil încheiem pe prognoza pesimistă din februarie, adică în jur de 5 milioane jumătate – maximum 6 milioane de pasageri. Probabil în jur de 50% faţă de 2019″, a spus el.

Practic, în primele cinci luni, traficul de pasageri s-a ridicat la 1,2 milioane, cât erau într-o „lună bună” în 2019, iar în iunie s-au înregistrat 600.000 de pasageri, deci jumătate faţă de perioada ianuarie – mai.

În privinţa Aeroportului Băneasa, aici nu există deocamdată trafic, fiind în desfăşurare o serie de lucrări de modernizare. O estimare pentru anul viitor ar fi în jur de 500.000 – 700.000 de pasageri.

În ceea ce priveşte şomajul tehnic, care se aplică la nivelul CNAB de la începutul lunii iulie, Peşteşan dă asigurări că nu are niciun impact asupra activităţii Aeroportului Henri Coandă.
Potrivit acestuia, la sfârşitul lunii august, Consiliul de Administraţie va discuta dacă va prelungi această procedură de şomaj tehnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole