Aerul condiționat, între înger și demon. Românii se pot îmbolnăvi de „sindromul clădirii bolnave”

Publicat: 07 iul. 2025, 19:15, de Carmen Ciripoiu, în Sănătate , ? cititori
Aerul condiționat, între înger și demon. Românii se pot îmbolnăvi de „sindromul clădirii bolnave”

Chiar dacă oferă confort, aerul condiționat poate contribui la apariția sau agravarea anumitor boli, în special atunci când sistemele sunt întreținute necorespunzător.

Printre afecțiunile pe care le puteți face de la aerul condiționat se numără probleme respiratorii precum răceli, gripă, alergii, astm. Se pot instala și durerile cap, oboseala și puteți să vă treziți cu pielea uscată, larigintă, rinită, sinutiză, otită sau faringo-amigdalită. Mai mult, persoanele care merg la drum lung și au aer condiționat în mașină pot să aibă dureri la nivelul coloanei vertebrale sau lombare.

Aerul condiționat, esențial în zonele poluate

Aerul condiționat este, de asemenea, esențial în zonele poluate. Filtrele sale pot curăța aerul de particule 2,5, o toxină emisă de gazele de eșapament ale vehiculelor, activitatea industrială și incendiile forestiere. Cercetările arată că PM2,5 pătrunde în case și contribuie la apariția bolilor cardiace și pulmonare, dar aceste efecte nu sunt la fel de grave în locurile în care se utilizează mai mult aerul condiționat.

Aerul condiționat reduce umezeala

„De fiecare dată când sistemul de aer condiționat funcționează, acesta extrage unele particule din aer”, spune Brent Stephens, profesor de inginerie civilă, arhitecturală și de mediu la Illinois Institute of Technology.

Pornirea aerului condiționat face, de asemenea, aerul mai puțin umed, reducând umezeala care contribuie la dezvoltarea bacteriilor, a mucegaiului și a acarienilor. Acesta pot contribui la apariția unor afecțiuni precum pneumonia, astmul și BPOC sau, în cazuri rare, chiar le pot provoca.

Sindromul „clădirii bolnave”

Dacă exagerați cu aerul condiționat, aerul devine prea uscat, iar căile respiratorii devin, la rândul lor, uscate, iritate și inflamate. Aceste lucruri aduc cu sine tusea, durerile în gât și congestia nazală, afecțiune cunoscută sub numele de „sindromul clădirii bolnave”.

Din cauza aerului prea uscat apărarea naturală a plămânilor împotriva microbilor se slăbește și crește susceptibilitatea la boli, în special în rândul copiilor și al persoanelor cu imunitate scăzută. Virusurile pot circula mai ușor în condiții de uscăciune, cel mai bun exemplu fiind persoanele care fac lungi călătorii într-un avion. Același lucru se produce și în case sau birouri.