Aerul din România, poluat din cauza războiului din Ucraina?

Publicat: 17 mart. 2022, 11:00, de Puterea.ro, în ESENȚIAL , ? cititori
Aerul din România, poluat din cauza războiului din Ucraina?

Platformele care măsoară calitatea aerului, inclusiv cea a Agenției Europene a Mediului, au indicat în ultimele două zile niveluri mari de poluare în Europa de Est. Una dintre cauze ar putea fi războiul din Ucraina.

Pe lângă războiul din Ucraina, care generează emisii poluante, alte cauze luate în calcul ar putea fi arderea deșeurilor și încălzirea cu lemn și cărbune. De asemenea, pot contribui și presiunea atmosferică mare, ceața și lipsa vântului, potrivit știrileprotv.ro.

Monitorizarea indică hărți roșii

Niveluri de poluare peste limita normală au fost sesizate pe trei platforme diferite de monitorizare a aerului. Hărţile de monitorizare a calităţii aerului indică zone roşii în Europa de Est, în ţări ca Polonia, Slovacia, Serbia, Ungaria, vestul Ucrainei şi România. Acum 48 de ore, pe platforma Airly, senzorii indicau niveluri de 2-3 ori mai mari decât valorile normale.

Cele mai afectate țări sunt Polonia, Ungaria, Serbia și România. Depășirile cele mai mari au fost înregistrate la doi indicatori importanți în măsurarea calității aerului: PM 2,5, repectiv PM 10, particule toxice, de ordinul micronilor că dimensiune. PM 2,5 provine în special din arderi de deșeuri, iar PM 10 poate fi produs de arderi, de trafic, de condiții meteo nefavorabile, dar și de lipsa spațiului verde.Ads