Afacerea „Granitul” explodează din nou la Craiova: Tribunalul București confirmă deturnarea de fonduri de către administrația Olguța Vasilescu

PUTEREA a semnalat anul trecut că Departamentul pentru Lupta Antifraudă (DLAF) a anunțat faptul că edilul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, are un nou dosar la DNA privind Afacerea ”Granitul”, iar decizia recentă a Tribunalului București confirmă deturnarea de fonduri de către administrația din Cetatea Băniei.

Ministerul Dezvoltării: Prejudiciul este de 2.319.060,64 Iei + TVA

Ministerul Dezvoltării, condus la acea vreme de depuatatul PSD Daniel Suciu, a verificat, în 2019, lucrările din Centrul Vechi al Craiovei și a constatat că granitul pus de firma care a câștigat licitația pentru revitalizarea zonei istorice a urbei (SC Recon SA), este de proastă calitate, însă are prețul unuia de foarte bună calitate. Ca atare, Direcția Generală Programul Operațional Regional (DG POR) din cadrul Ministerului Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației a sesizat Direcția Anticorupție, pentru fraudarea fondurilor UE.

În procesul verbal transmis către DNA se menționa că ”totalul sumei neeligibile este de 2.319.060,64 Iei + TVA în valoare de 556.574,52 Iei, sumă determinată prin luarea în considerare a măsurii tranzitorii de 25%. Prejudiciul a fost individualizat prin diferența dintre valoarea articolelor decontate și cele efectiv puse în operă și din recalcularea elementelor de deviz pentru 3 articole de granit ținând seama de prețul granitului pus în opera”.

Tribunalul București: Prejudiciul este de 238.184,39 lei

Ulterior, în mai 2020, Primăria Craiova contestă PV-ul transmis la DNA de către Ministerul Dezvoltării și cere anularea lui, iar după aproape doi ani de judecată, pe 1 martie 2022, Tribunalul București ”admite în parte acțiunea”, adică prejudiciul de 2.319.060, 64 de lei a fost redus de aproape zece ori, adică de 238.184 lei. 

Dispune anularea parțială a procesului verbal de constatare și stabilire a neregulilor și de stabilire a creantelor bugetare nr. 141598/21.10.2019, ca nelegal și netemeinic, până la limita sumei de 238.184,39 lei. Dispune anularea parțială a Deciziei de soluționare a contestației nr. 334/12.12.2019, ca nelegală și netemeinică până la limita sumei de 238.184,39 lei. Admite în parte cererea de intervenâie în interesul reclamantei formulată de societatea RECON SA în interesul UAT Craiova, în măsura admiterii cererii de chemare în judecată”, se menționează în soluția Tribunalului București pronunțată în ședința din data de 1 martie 2022 (vezi documentul în facsimil).

Decizia nu este definitivă, dar, cert este faptul că instanța a stabilit că a existat un prejudiciu alm administrației dij Craiova condusă de Lia Olguța Vasilescu, dar nu atât de mare pe cât a constatat Ministerul Dezvoltării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s în București EXCLUSIV

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s, da ați citit bine. Ieri am avut parte de cea  mai urâtă experință pe care o puteam...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...