Afacerea submarinelor: A fost mințit președintele Macron?

Președintele Franței, Emmanuel Macron a declarat că prim-ministrul australian Scott Morrison l-a mințit cu privire la anularea unui contract de construire a 12 submarine.

Macron a indicat că este nevoie de mai multe pentru a restabili încrederea între cei doi aliați. Macron și Morrison s-au aflat la Roma pentru G20. Aceasta este prima dată când cei doi s-au întâlnit de când Australia a renunțat la un acord de miliarde de dolari cu Franța, ca parte a unei noi alianțe de securitate cu Statele Unite și Marea Britanie, anunțată în septembrie.

Noua alianță de securitate, denumită AUKUS ( după inițialele celor trei state, parteneriatul trilateral SUA, Australia și Marea Britanie, prevede explicit sprijin pentru dotarea Australiei cu submarine nucleare.și care ar putea oferi Australiei acces la submarine cu propulsie nucleară) , a luat Parisul prin surprindere și ambasadorii francezi au fost rechemați de la Washington și Canberra pe fondul acuzațiilor că Franța a fost trădată.

Nu cred, știu”

AUKUS marchează sfârșitul unui acord anterior între Franța și Australia, în valoare de 90 de miliarde de dolari australieni.

În acest cel mai mare contract militar din istoria australiană, Parisul urma să furnizeze 12 submarine cu propulsie convențională. „Am foarte mult respect pentru țara ta. Eu spun doar că atunci când există respect,  trebuie să te comporți în conformitate și consecvent cu asta”, a declarat Macron unui grup de reporteri australieni aflați la G20. Întrebat dacă crede că Morrison l-a mințit, Macron a răspuns „Nu cred, știu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...