Afacerile Austriei cu Rusia sub lupă: O comisie specială anchetează contractul OMV-Gazprom

Publicat: 10 iul. 2024, 07:02, de Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
Afacerile Austriei cu Rusia sub lupă: O comisie specială anchetează contractul OMV-Gazprom
Foto: Profimedia

Ministerul Energiei din Austria a desemnat o comisie de experți pentru a examina posibilitatea ieșirii țării dintr-un contract de furnizare de gaze încheiat între grupul rus Gazprom și grupul austriac OMV. Această măsură vine în contextul eforturilor de a reduce dependența de gazele naturale rusești, a anunțat ministrul Energiei, Leonore Gewessler.

Contextul contractului

Contractul dintre OMV și Gazprom, semnat în 2018 în prezența fostului cancelar Sebastian Kurz și a președintelui rus Vladimir Putin, extinde perioada de furnizare a gazelor naturale de către Gazprom până în 2040. Pe lângă durata contractului, publicului îi este cunoscută doar clauza „Take-or-pay”, care obligă OMV să plătească pentru gazele livrate chiar dacă nu are nevoie de ele. Conținutul precis al contractului rămâne însă secret, cunoscut doar de OMV.

Declarațiile ministrului Energiei

„Prelungirea contractului în 2018 a fost o greșeală”, a declarat ministrul Energiei, Leonore Gewessler, într-o conferință de presă. Ea a subliniat importanța examinării acestui contract pentru a evalua posibilitatea ieșirii din acordul cu Gazprom.

Comisia de experți

Comisia este formată din economiști și specialiști în drept și este prezidată de fostul președinte al Curții Supreme, Irmgard Griss, și profesorul universitar Andreas Kletecka. Primele concluzii ale comisiei sunt așteptate în toamnă, iar raportul final va fi prezentat până la sfârșitul anului.

„Comisia va trebui să răspundă la o întrebare foarte importantă: există o modalitate prin care putem ieși din acest contract?”, a declarat Irmgard Griss. O a doua întrebare la care comisia trebuie să răspundă este legată de procedurile viitoare pentru contractele încheiate de firme private, dar care au un impact major asupra economiei și securității Austriei.

În luna mai, 90% din importurile nete de gaze ale Austriei au provenit din Rusia, subliniind dependența semnificativă a țării de gazele naturale rusești.

Inițiativa de a examina contractul OMV-Gazprom reflectă eforturile Austriei de a-și reduce dependența energetică de Rusia și de a găsi soluții pentru o politică energetică mai sigură și mai diversificată. Decizia comisiei de experți ar putea avea implicații majore asupra viitoarelor relații comerciale și energetice ale Austriei.