Afacerile din agricultură ar putea să depășească nivelul record de 46 miliarde lei din 2019

Companiile din agricultură ar putea să revină, în acest an, sau chiar să și depășească cifra de afaceri de circa 46 miliarde lei, înregistrată în 2019, după reculul din 2020, când a fost raportată o scădere de 3,4%, potrivit studiului anual KeysFin „Sectorul agricol din România”.

Studiul are la bază estimările Comisiei Europene din luna iulie, care prognozează o majorare de 43,5% a producţiei locale de cereale, ajungând la 27,2 milioane de tone, fiind astfel cel mai mare avans anual dintre statele member.

„Cifra de afaceri a companiilor agricole din România a scăzut cu 3,6% în anul pandemiei, mai puţin decât estimările iniţiale, în baza creşterii preţurilor la cereale şi materii prime pe plan internaţional, a subvenţiilor alocate de autorităţi agricultorilor şi a celorlalte măsuri de sprijin din anul pandemiei”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin, unul dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii de business information din România.

Chiar dacă 2021 se dovedește un an bun, trebuie punctată nevoia prioritizării investiţiilor în infrastructură şi modernizarea acestui sector, astfel încât România să redevină exportator net de produse agricole, după ce în anul pandemiei a fost importator net, pentru prima dată, în ultimii 10 ani.

„Ca direcţie strategică, am putea urma exemplul Poloniei şi să investim în procesare, ajungând ca, pe termen lung, să avem un sold pozitiv al comerţului internaţional cu produse agro-alimentare, cu o valoare adăugată mai mare”, arată Diana Florescu.

Top cele mai mari companii

Pe prima poziție în topul celor mai mari companii cu profil agricol se află  Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, în ciuda unei scăderi de 10% a cifrei de afaceri, urmată de Promat Comimpex SRL (850 milioane lei) şi Transavia SA (651 milioane lei).

Cea mai mare creştere din top 10 a fost înregistrată de Avicarvil SRL, care a urcat de pe locul 10 în 2019, pe locul 7, înregistrând un avans anual de 24% al cifrei de afaceri.

Numărul de companii care şi-au raportat rezultatele financiare în 2020 a rămas foarte aproape de cel din anul anterior, respectiv 25.900 companii (în baza datelor din septembrie 2021), potrivit specialiştilor Keysfin.

Mai puțin angajați

Numărul angajaţilor din sectorul agricol a continuat să scadă, cu 5,5% faţă de anul 2019 şi cu 7% sub nivelul din 2016, fiind înregistraţi 121.500 de angajaţi. Prin urmare, şi rezultatul net s-a redus cu mai mult de o treime (34%) faţă de 2019 şi a fost cu 21,8% sub cel din 2016, la 2,4 miliarde de lei în 2020.

Dintre cele 25.900 de companii care şi-au raportat rezultatele financiare, aproximativ 14.900 au avut profit (55,9%), în timp ce 8.200 au înregistrat pierdere (31,7%), iar restul au înregistrat un rezultat nul în anul pandemiei.

Producție vegetală mai mică

Producţia vegetală din Uniunea Europeană a scăzut semnificativ în 2020 faţă de anul anterior, la grâu (-19,4%), floarea soarelui (-14,9%), orz (-9,2%), porumb boabe (-8,6%), rapiţă (-7,5%), soia boabe (-6,9%) şi cartofi (-2,1%), după cum arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

„România a avut cea mai mare scădere a valorii producţiei vegetale din Uniunea Europeană, de 18,5% şi a coborât pe locul 7 în UE, cu 5% din total, fiind devansată de Polonia, care a ajuns la 6% din total în 2020”, arată analiza citată.

România a pierdut poziţia de lider la producția de porumb în favoarea Franţei, după ce a realizat o recoltă de 10,2 milioane de tone, în timp ce la grâu a coborât un loc în clasament, ajungând pe poziția 6, cu 5,1% din total şi o recoltă de 6,4 milioane de tone în anul 2020. A rămas, însă, cel mai mare producător de floarea soarelui din UE, cu o recoltă de 2,2 milioane de tone în 2020.

În același timp, valoarea producţiei ramurii agricole din România a scăzut cu 15,4% în anul 2020, comparativ cu anul precedent, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică. De asemenea, producţia vegetală a scăzut cu 21,5%, iar producţia animală şi serviciile agricole s-au redus cu câte 1,2%, în 2020, faţă de anul anterior.

Studiul „Sectorul agricol din România” cuprinde toate companiile care şi-au raportat rezultatele anuale la Ministerul Finanţelor şi au ca domeniu principal de activitate unul dintre următoarele Coduri CAEN: Cultivarea plantelor şi creşterea animalelor; Piscicultura şi Silvicultura.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...