Afacerile lui Frank Timiș. De unde a pornit și cum a evoluat unul dintre cei mai bogați români

Publicat: 23 ian. 2021, 09:30, de Irina Maria Mari, în ECONOMIE , ? cititori
Afacerile lui Frank Timiș. De unde a pornit și cum a evoluat unul dintre cei mai bogați români

Frank Timiș, unul dintre cei mai bogați români, a pornit de jos, dar datorită unor mașinațiuni și investiții în domeniul exploatărilor miniere, a ajuns să aibă o avere de peste un miliard de euro și să ocupe, în 2012, prima poziție în topul celor mai bogați români.

Născut în Borșa, județul Maramureș, Vasile Timiș, cunoscut drept Frank, a absolvit o școală profesională de mecanică auto. A părăsit România și s-a stabilit ca refugiat la Perth, Australia de Vest. În timp ce se afla în Australia, a fost condamnat pentru posesie de heroină cu intenția de a o vinde și a fost amendat cu 27.000 dolari australieni.

Afacerile lui Frank Timiș în Australia

În Australia, Frank Timiș și-a înființat mai întâi o companie de transport, care deținea un singur camion, condus de el însuși. Compania sa a intrat în faliment în 1986, și avea datorii de 15.806 AUD. Potrivit Jurnalului Național, Timiș nu a declarat acest lucru în CV-ul său, atunci când a listat compania Gabriel Resources la Bursa din Toronto, așa cum prevede legea.

După eșecul în afacerile cu transport și o serie de probleme cu legea legate de traficul de droguri, în 1992, Frank Timiș a devenit CEO al Morwest Holdings Pty Ltd, prima dintre afacerile sale legate de extracția aurului.

Românul și doi mineri australieni au săpat timp de șase luni pentru aur într-o regiune numită Mosquito Creek, dar rezultatul a fost un eșec. Între timp, a fondat alte trei companii: Riverdale Mining, Timis Corporation și Carpathian Investments, împreună cu Ioana Timiș și sora sa, Ioana Majdik. Aceste companii au fost lichidate de Timiș, iar toți creditorii au fost plătiți integral.

În 1995, Timiș devenea director al Pneumatic Systems International Pty Ltd, companie la care a renunțat în 2001 și care valora, potrivit CV-ului depus la Toronto, 150 de milioane de dolari australieni. Omul de afaceri a păstrat doar 11,6% din companie, administrată prin intermediul unei noi companii, Regal Group Services, în paradisul fiscal al Insulelor Virgine Britanice. Potrivit unui fost manager al companiei, în 2003, acțiunile respective valorau sub 1.500 AUD.

Regal Group Services și-a schimbat numele și sediul și este în prezent listat la Bursa de Valori din Londra sub numele de Regal Petroleum. Această companie este asociată cu o companie românească, Global Mineral Resources, deținută de fiul unui fost senator român, Teodor Hăucă, care a fost secretar al Comisiei Economice a Senatului României între 1996 și 2000.

Gabriel Resources și Roșia Montană

În 1995, Timiș a fondat Gabriel Resources NL Australia, iar în toamna aceluiași an, compania minieră de stat română „Regia Autonomă a Cuprului din Deva” (RAC) a anunțat că este în căutarea unui parteneriat cu o companie străină pentru exploatarea metalelor prețioase din sterilul din Roșia Montană și Gurabarză-Brad.

Jurnalul Național scria că există documente care indică o colaborare semnată de RAC Deva și Gabriel Resources cu o zi înainte de publicarea anunțului, la 4 septembrie 1995. De asemenea, RAC a susținut că a primit mai multe oferte, inclusiv de la o altă companie australiană, Lycopodium Pty Ltd, dar acea ofertă a fost respinsă.

În aprilie 1996, Gabriel Resources NL a avut probleme financiare cu creditorii săi, inclusiv cu Banca Națională a Australiei, iar Timiș a început o nouă companie, Gabriel Resources Limited, înregistrată în paradisul fiscal din Jersey. Contractul minier cu RAC Deva a fost redirecționat către noua companie. Timiș avea o participație de 80% la această nouă societate.

Agenția Română de Resurse Minerale a declarat că noul contract este nefavorabil statului român, dar a primit avizul Guvernului după un vot în Parlament.

Gabriel Resources a început forările de test și a trimis 80 de tone de minereu la un laborator de cercetare din Australia pentru a măsura conținutul de aur. Minereul era bogat în aur, iar valoarea de piață a Gabriel Resources a crescut la 75 de milioane de dolari. Timiș a obținut un împrumut de 3 milioane de dolari de la banca Rothschild din Statele Unite. Între 1999 și 2000, suprafața exploatată a fost mărită de la 12 km pătrați la 22 km pătrați, apoi la 42,8 km pătrați.

Proiectul care a rezultat în Roșia Montană a fost o sursă de controverse, iar grupurile pentru protecția mediului s-au opus începerii exploatării din cauza metodei utilizată pentru minerit.

Afacerile lui Frank Timiș în exploatarea de petrol și gaze

În noiembrie 1996, Timiș a fondat compania Regal Petroleum, listată pe piața de investiții alternative din Londra și care deținea resurse de petrol și gaze în România și Ucraina.

Compania a achiziționat în septembrie 2003 60% dintr-un câmp petrolier situat în Kavala, Grecia, acolo unde spera că a găsit unul dintre cele mai mari zăcăminte de petrol din Europa: până la un miliard de barili.

Anunțul privind această descoperire a făcut ca prețul acțiunilor Regal să ajungă la până la un vârf iar, valoarea de piață a companiei ajungând la 500 de milioane de lire sterline și să fie una dintre cele mai apreciate companii de pe piața de investiții alternative.

Mulți investitori privați și instituții respectabile (inclusiv Merrill Lynch, Commerzbank, Artemis și Schroders) au investit peste 45 de milioane de lire sterline în acțiuni, dar câteva zile mai târziu, Timiș a fost de acord în secret să vândă activele companiei și apoi a demisionat din funcția de director executiv al companiei.

Până la mijlocul anului 2005, s-a dovedit că în câmpul petrolier al Regal exista petrol, dar nu în cantități comerciale. Debitele erau în jur de 30 de barili pe zi și „considerate a fi necomerciale”. În câteva ore, acțiunile au scăzut cu mai mult de 60%. În 2010, compania valora încă aproximativ 200 de milioane de lire sterline.

Afacerile lui Frank Timiș din Africa și exploatarea de diamante

În 2005, Trustul Timiș a cumpărat 30% din acțiunile Sierra Leone Diamond Corporation (SLDC), prin intermediul Timis Diamond Corporation Limited, înregistrată în Bermuda. SLDC deține drepturi de exploatare pentru o treime din suprafața Sierra Leonei, inclusiv câteva câmpuri importante de diamante.

Compania explorează, de asemenea, uraniu la Lovetta și aur și metale de bază în Munții Sula, Dealurile Gori și Dealurile Nimini. La 16 august 2007, compania a fost redenumită African Minerals Limited (AMI.L) pentru a reflecta extinderea ariilor de interes.

La 15 martie 2010, AMI a anunțat o estimare inițială a resurselor minerale de peste 10 miliarde de tone de minereu de fier (evaluat independent).

Timiș, care este președinte executiv al companiei, și-a mărit participația la 34% în iunie 2006 și la 34,6% (40.875.002 acțiuni) în septembrie 2006. În februarie 2009 întreaga companie valorează 45 milioane de lire sterline.

În 2015, compania a fost nevoită să-și vândă cota de 75% către Shandong Iron and Steel Group pentru o sumă subevaluată. Ulterior, din cauza unor factori precum scăderea prețurilor minereurilor și a crizei Ebola, Timiș și-a pierdut toată investiția de 450 milioane de dolari.

Companiile lui Frank Timiș în care milionarul nu a avut implicare executivă

Timiș a fost președintele neexecutiv al African Petroleum, dar a renunțat la consiliul de administrație și orice rol în guvernarea în African Petroleum în octombrie 2014.

Timiș este, de asemenea, director neexecutiv la International Petroleum Limited, o companie cu sediul în Australia, listată la NSX, ce avea ca obiect explorarea și producția de petrol și gaze.

De asemenea, Timiș este CEO al Pan African Minerals Limited, care are diverse operațiuni în Africa, inclusiv explorarea unui depozit mare de mangan la Tambao în Burkina Faso.

În 2000, Frank Timiș a cumpărat 15% din European Goldfields (EGU.L), o companie înființată în Yukon listată în Toronto.

În acelați an a achiziționat 21% dintre acțiunile Hellas Gold SA 21%. Hellas are trei proiecte miniere în Grecia (Stratoni, Skouries și Olympias) și două companii în România: 100% din acțiunile europene Goldfields Deva (cu proiecte la Voia și perimetrul Cainel) și 80% din acțiunile din Deva Gold, Certej Mine, Bolcana și Băița-Crăciunești.

El și-a vândut întreg pachetul de acțiuni la această companie între ianuarie și aprilie 2006.

În ultimii ani, numele lui Frank Timiș a fost legat de lista de acționari ai Trencadis Corp din Baia Mare care a obținut mai multe contracte de informatizare cu statul român. În septembrie 2020, compania a câştigat licitaţia pentru contractul de peste 4,2 milioane de euro pentru platforma de Big Data şi analiză a informaţiilor de la Consiliul Concurenţei.

Acuzații de fraudă fiscală ale lui Frank Timiș

De-a lungul anilor, Timiș a fost acuzat de fraudă fiscală, dar și de mituirea unor oficiali, inclusiv a unor membrii de bază ai familiilor unor președinți africani.

Un reportaj publicat de BBC News în 2019 susține că Frank Timiș l-a mituit pe fratele președintelui din Senegal pentru a-și păstra două mari concesiuni de gaz, pe care le-a vândut ulterior către British Petroleum.

Potrivit investigației, Frank Timiș l-ar fi angajat cu 25.000 de dolari pe lună pe fratele președintelui la una din companiile sale, iar președintele ar fi acceptat să-și păstreze concesiunile câștigate în mandatul predecesorului său.

BBC susține că British Petroleum a cumpărat afacerea lui Timiș în 2017 cu 250 de milioane de dolari, însă documentele obținute de ziariștii britanici arată că BP ar urma să plătească companiei lui Timiș în următorii 40 de ani redevențe cu o valoare cuprinsă între 9 și 12 miliarde de dolari.

La începutul acestui an, însă, un judecător din Senegal a clasat dosarul susținând că nu s-au găsit dovezi privind mita.