Afecțiune periculoasă: Majoritatea pacienților din România se prezintă la medic în fazele finale

Diverse afecțiuni au rămas cam prea fără mare importanță în comentariile specialiștilor, în „favoarea” pandemiei. Multe dintre aceste afecțiuni nu doar că sunt periculoase, ci reprezintă și un semnal de alarmă pentru tratarea lor.

Cum ar fi durerea de spate. Se spune că, practic, toți oamenii experimentează, cel puțin o dată în viață, un episod de durere de spate. Acest episod nu este, în sine, o afecțiune, ci un simptom, o formă de manifestare a altei boli. Poate trece într-un interval de timp mai lung sau mai scurt, cu sau fără tratament, dar de cele mai multe ori reapare, dacă nu este înlăturată cauza declanșatoare.

Și iată că aflăm cum că stenoza lombară reprezintă, alături de hernia de disc lombară, cea mai frecventă afecțiune degenerativă a coloanei lombare. Aceasta afectează predominat persoanele cu vârsta de peste 50-55 de ani. Spre deosebire de tineri care fac hernie de disc pură, reprezintă o expluzie de material discal într-un canal vertebral lombar cu diametrele păstrate, la persoanele vârstnice poate să apară într-un canal vertebral lombar deja stenozat.  Despre această boală, care afectează din ce în ce mai multe persoane, ne spune mai multe Dan Benția, medic neurochirurg.

Apare la peste un kilometru de mers pe zi

Prin urmare, ce reprezintă stenoza de canal lombar? „Scăderea diametrelor canalului vertebral lombar, mai precis a locașului măduvei și a nervilor spinali. În funcție de localizare, stenoza poate să fie predominant centrală, paramediană sau laterală, poate să apară la orice nivel lombar cu predominta la ultimele două nivele lombare L-4, L-5 și S-1”, ne răspunde medicul neurochirurg. Tot de la acesta aflăm că stenoza lombară are o evoluție îndelungată pe mai mulți ani când devine simptomatică, iar pacientul este nevoit să apeleze la neurochirurg.

De ce? „Pentru că aceste modificări degenerative evoluează lent, în ani de zile. Stenoza devine simptomatică atunci când devine critică sau severă, fiind în starea maximă când se reduc la minim diametrele. Iar semnele clinice ale stenozei de canal lombar în faza de apariție a stenozei severe lombare sunt durerea de spate și schiopătare la mers. În fazele finale se adaugă pareza piciorului. Când este bilaterală poate produce sindrom de coadă de cal ajungându-se în faze finale la tulburări ale sfincterelor pentru urinare și materii fecale.

Dacă ne referim la cea mai frecventă manifestare a stenozei, această schiopătare putem spune că inițial apare la distanțe mari, la peste un kilometru de mers pe zi, ajungându-se treptat la restrângerea  perimetrului de mers pană la cca 100 m, mers în jurul patului, sau în faza finală durerea apare și în repaus, la statul în pat. Majoritatea pacienților din România se prezintă la neurochirurg în fazele finale ale bolii cu restrângerea dramatică a perimetrului de mers și/sau durere la statul în pat”, adaugă Dan Benția.

Pacientul este informat despre diagnosticul său

Potrivit specialistului, diagnosticul pozitiv de stenoză de canal lombar este pus pe examenul clinic detaliat mai sus și examene imagistice paraclinice: RMN de coloană lombară nativ, reprezintă examenul cel mai valoros.  Al doilea examen este examenul de computer tomograf, inferior RMN-ului pe țesuturile moi, dar superior RMN-ului pe țesuturile osoase când se vizualizează mult mai bine o stenoză lombară cu ligamente calcificate.

Examenul de tipul electromiografie (EMG) pentru membrele inferioare unde se poate vedea răsunetul funcțional asupra nervilor datorită modificărilor anatomice din stenoza de canal lombar. Odată pus diagnosticul trebuie să ne gândim și la un diagnostic diferențiat legat de această șchiopătare, care se pune frecvent în medicină și care apare la pacienții care prezintă afecțiuni ale arterelor membrelor inferioare. „Pentru cititori acestea ar fi – obstrucția arterelor datorată fumatului, grăsimilor circulante, diabetului, hipertensiunii, etc. Pacientul este informat despre diagnosticul său, despre gradul de severiate al bolii și dacă prezintă sau nu indicație chirurgială”.

Care sunt obiectivele operației

Medicul precizează că întotdeauna stenoza lombară de canal este o boală chirurgicală, operatorie care trebuie să ajungă la neurochirurg. Evoluția naturală a bolii netratată chirurgical este despre apăsarea și distrugerea completă a nervilor, paralizia complete a piciorului și în cazurile de mai sus de instalarea sindromului de coadă de cal cu pierderea controlului pentru urină și materie fecală.

Obiectivele operației sunt următoarele: decompresiunea canalului vertebral lombar, recalibrarea canalului lombar, decompresiunea largă a nervilor la nivelul stenozei, înlăturarea herniei de disc, după caz”.

Aceste obiective sunt îndeplinite prin tehnici minim invazive și microchirurgicale- mai precis toate aceste proceduri se desfășoară sub microscopul operator cu incizii mici la piele, cu distrugeri mici ale țesuturilor înconjurătoare paravertebrale, cu durată scăzută a intervenției chirurgicale( în jur de o ora pe nivel), cu mobilizare rapidă a pacientului după operație, la 4-5 ore post-operator, cu durata  spitalizării redusă (1-2 zile) și un prognostic foarte bun post-operator( majoritatea pacienților dacă nu fac eforturi foarte mari la serviciu se pot întoarce dupăă 3 săptămani).

Majoritatea pacienților nu are nevoie de tratament post-operator fizio-chineto-terapic cu excepția pacienților care se prezintă la medic cu Sindrom de coadă de cal (stadiu foarte avansat). Operația de stenoză de canal lombar efectuată în clinica unde activez eu este foarte frecventă, se fac 2-3 operații pe zi de acest tip cu rezultate foarte bune pe termen scurt, mediu și lung datorită acestor inovații”, conchide medicul neurochirurg Dan Benția.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Scrisoare deschisa catre Iulian Dumitrescu „Sa-mi dai înapoi cele 17 terenuri furate”

Scrisoare deschisă către Iulian Dumitrescu: „Să-mi dai înapoi cele 17 terenuri furate”

Baronul PNL de Prahova, Iulian Dumitrescu, aflat sub control judiciar pentru o mită de 3,2 milioane de euro, a primit ieri o scrisoare deschisă...

Guvernul recunoaște într-un act oficial că situația din armată e critică

Guvernul adoptă un act normativ care ar avea ca scop reducerea semnificativă a deficitului de încadrare cu subofițeri și, implicit, creșterea capacității de reacție...