Agenți ruși inculpați pentru atacuri cibernetice

Justiția americană a anunțat, marți, că a inculpat şase agenţi ruşi pentru atacuri cibernetice pe plan mondial. Kremlinul a denunţat, în replică, „rusofobia” SUA.

Cei șase sunt acuzați că ar fi piratat, printre altele, computere ale partidului lui Emmanuel Macron înainte de alegerile din 2017 din Franţa, informează AFP, citată de Agerpres.

Aceste inculpări fac parte dintr-o „rusofobie fără limite, care în mod evident nu are nimic de-a face cu realitatea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, deplângând „tendinţa de a acuza Rusia şi serviciile speciale ruse de toate păcatele din lume”.

Ministerul american al Justiţiei a dezvălui, în cursul zilei de luni, că șase agenţi ai serviciului militar de informaţii rus au fost inculpaţi în SUA pentru atacuri cibernetice mondiale, care au vizat alegerile din Franţa în 2017 şi Jocurile Olimpice din 2018 din Coreea de Sud.

„Sunt acuzaţi că au comis seria de atacuri informatice cea mai distructivă şi perturbatoare atribuită vreodată unui singur grup”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă adjunctul ministrului justiţiei John Demers, responsabil pentru securitate naţională.

Multiple atacuri la scară mondială

Conform acuzării, operațiunile ar fi avut loc între 2015 şi 2019. Primul lor atac a vizat reţeaua electrică din Ucraina, privând populaţia de încălzire în plină iarnă.

Un alt atac a fost cu malware-ul NotPetya care, în iunie 2017, a contaminat mii de calculatoare din lume, perturbând infrastructuri critice, precum organismul de control al sitului accidentului nuclear de la Cernobâl şi porturile din Mumbai şi Amsterdam.

„Inculpaţii au susţinut, de asemenea, o operaţiune de piratare şi de scurgeri de informaţii în zilele care au precedat alegerile franceze din 2017”, a mai spus Demers.

În 2018, campanii de phishing au vizat Jocurile Olimpice de iarnă din Coreea de Sud, la care delegaţia rusă, acuzată de dopaj, nu a putut participa.

În luna august, un alt hacker a lăsat sute de spitale din SUA cu comunicațiile tăiate într-un atac de tip ransomware.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...

EXCLUSIV: Baza de date a OMS dezvăluie dezastrul. Aproape 5.000.000 de...

Deşi autorităţile de la Bucureşti, şi nu numai, tac în privinţa existenţei unei multitudini de reacţii adverse generate de vaccinurile COVID -19, datele statistice...