Agenţia Mondială Antidoping monitorizează în continuare Rusia, în ciuda războiului din Ucraina

Agenţia Mondială Antidoping (WADA/AMA) monitorizează în continuare controale antidoping realizate în Rusia, în ciuda complicaţiilor cauzate de războiul din Ucraina, a anunţat marţi preşedintele acestei organizaţii, polonezul Witold Banka, citat de Reuters.

Interdicţia de participare la competiţiile internaţionale, impusă Rusiei de către WADA în urmă cu doi ani, pentru încălcări pe scară largă ale reglementărilor antidoping, sponsorizate de stat, expiră la sfârşitul acestui an.

Unii dintre sportivi ruşi au continuat să concureze la nivel internaţional ca sportivi „neutri”, inclusiv la ultimele două Jocuri Olimpice, dar izolarea ţării după începerea războiului a complicat procesul de asigurare a conformităţii cu regulile antidoping.

Banka a reiterat condamnarea de către WADA a invaziei ruse în Ucraina, pe care Moscova o numeşte „operaţiune militară specială”, şi a spus că organizaţia pe care o conduce a fost capabilă să monitorizeze în continuare activitatea Agenţiei ruse antidoping (RUSADA).

„Avem o linie de comunicare deschisă cu RUSADA pentru a ne asigura că războiul nu este un paradis pentru trişori”, a declarat polonezul cu ocazia Conferinţei Globale de Educaţie a WTA, care are loc la Sydney.

„Îi monitorizăm îndeaproape pentru a vedea ce fac… Noi nu am închis această linie de comunicare. Ceva fi însă în următoarele săptămâni, luni, din cauza războiului şi a situaţiei din Ucraina, precum şi a situaţiei din Rusia, este greu de prevăzut. Trebuie să aşteptăm sfârşitul anului, să monitorizăm ce fac ei şi să vedem în următoarele săptămâni sau luni ce se întâmplă în ceea ce priveşte (readmiterea) lor în sistem”, a adăugat oficialul polonez.

RUSADA a anunţat săptămâna aceasta că şi-a încheiat ancheta în privinţa testului antidoping pozitiv al patinatoarei Kamila Valieva şi urmează să organizeze în curând audieri în acest caz.

Valieva a fost testată pozitiv în decembrie 2021, cu ocazia Campionatelor naţionale ale Rusiei, dar rezultatul analizelor a fost dat publicităţii abia pe 8 februarie 2022, la o zi după ce patinatoarea ajutase echipa Rusiei să câştige aurul la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing.

„Ştim data la care are loc audierea, aşa că trebuie să aşteptăm până se va lua o hotărâre şi apoi WADA va decide ce să facă”, a adăugat Witold Banka.

Patinatorii din Statele Unite şi Japonia, clasaţi pe locurile doi şi trei, după echipa Rusiei, în concursul olimpic de la Beijing, încă nu şi-au primit medaliile, iar aşteptarea lor va fi prelungită în cazul în care WADA va face apel la orice sancţiune dictată de RUSADA în cazul Valieva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Avem tricolorul pe etichetă, ce mai contează ce înghițim? Dublul standard,...

Ultima găselniță a politicienilor de la PSD este să-i oblige pe comercianții care vând produse provenite din materii prime românești să se asigure că...

Caracatița uriașă a intereselor baronului PSD Horia Teodorescu îngroapă Tulcea în gunoaie

Un document exploziv ajuns la mai multe instituții de forță ale statului scoate în evidență uriașa caracatiță a intereselor țesută de baronul PSD de...