Agenţia suedeză de sănătate publică: Riscul este cel mai mare după a doua doză şi la subiecţii masculini

Publicat: 09 oct. 2021, 10:30, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Agenţia suedeză de sănătate publică: Riscul este cel mai mare după a doua doză şi la subiecţii masculini
Primele doze de vaccin ajung în România între Crăciun și Revelion

Suedia a anunțat că suspendă „din precauție” utilizarea vaccinului Moderna pentru persoanele sub 30 de ani, notează Le Temps. Agenţia suedeză de sănătate publică a arătat că decizia a fost luată după semne de efecte secundare precum inflamaţia miocardului şi pericardului la persoanele tinere vaccinate.

Potrivit agenţiei, riscul este cel mai mare după a doua doză şi la subiecţii masculini. Agenția a subliniat totuşi că riscul este „minim” şi că efectele secundare sunt „foarte rare”. Contactată de Le Temps, compania de biotehnologie americană Moderna a arătat că are cunoştinţă de apariţia unor foarte rare cazuri de miocardite şi pericardite în urma administrării de vaccinuri ARNm.

Alte ţări nordice au redus câmpul de aplicare al vaccinului produs de Moderna. Danemarca şi Norvegia nu-l recomandă celor sub 18 ani. În Norvegia, Institutul de sănătate publică şi-a repetat recomandarea de a nu vaccina persoanele de sub 18 ani decât cu Comirnaty de la Pfizer/BioNTech, „din cauza efectelor secundare mai puternice cu Moderna şi i-a invitat de asemenea pe bărbaţii sub 30 de ani să aleagă Comirnaty”, mai scrie Le Temps.