Agro Chirnogi împrumută 40 milioane lei pentru capital de lucru cu garanție de stat

Libanezii de la Agro Chirnogi Călăraşi, unul dintre cei mai mari jucători din agribusiness-ul românesc care administrează o suprafață de circa 10.000 hectare, împrumută 40 de milioane de lei de la Exim Bank pentru a-și asigura necesarul de lichidităţi pentru activitatea curentă a companiei, în contextul actual.

Fondurile au fost acordate cu garanţie de stat emisă în cadrul schemei de ajutor de stat COVID-19, dedicată companiilor mari, care acoperă 90% din finanţare.

“Agricultura reprezintă un domeniu strategic pentru EximBank şi suntem încântaţi că, prin acest parteneriat cu Agro Chirnogi, putem susţine agribusiness-ul mai ales în contextul actual când producătorii parcurg o perioadă dificilă determinată de efectele în cascadă generate de perioada pandemică şi post-pandemică, precum şi de evoluţia preţurilor pentru materii prime şi energie. Parteneriatele încheiate cu companii fanion ale economiei reprezintă un indicator clar al capacităţii noastre de a structura soluţii financiare pentru orice business sustenabil, abilitate care ne şi conferă statutul de finanţator favorit pentru companii”, a declarat Traian Halalai, preşedintele executiv al EximBank.

Agro Chirnogi, cu activitate în domeniul producţiei şi tradingului cu cereale, face parte din Grupul de companii Maria, unul dintre cele mai mari trei grupuri de companii de agricultură din România după suprafaţa de teren pe care o utilizează în producţia de cereale (peste 35.000 de hectare) şi unul dintre cele mai complexe având în vedere domeniile de activitate.

“Tot acest context economic pe care îl traversăm de la declanşarea pandemiei, care a adus un blocaj al comerţului internaţional şi o încetinire a activităţii, cu toate provocările ulterioare – creşterile cotaţiilor bursiere ale cerealelor şi majorarea preţurilor pentru inputuri, din cauza scumpirii materiilor prime şi în special a gazelor naturale – au generat un necesar suplimentar de finanţare pentru toate companiile din agricultură. În acest context volatil, suntem bucuroşi că am găsit împreună cu EximBank cea mai eficientă soluţie de securizare a necesarului de lichidităţi pentru finanţarea activităţii curente, astfel încât să avem mai mult confort în gestionarea noilor coordonate de cost”, a spus Karine Khalil, preşedintele Consiliului de Administraţie al Agro Chirnogi.

Ea precizează că odată asigurat capitalul de lucru, se pot implementa planurile companiei de dezvoltare pentru a face în continuare agricultură performantă, sustenabilă şi inovativă

Compania a fost înfiinţată în anul 1991, fiind fosta IAS Chirnogi, judeţul Călăraşi, iar, din 2002, face parte din grupul de companii Maria, unul dintre cele mai mari din România.

Activitatea iniţială a companiei a fost producţia de cereale (porumb, grâu, soia, lucernă, orz, rapiţă), societatea exploatând în prezent peste 10.000 de hectare de teren agricol. De-a lungul timpului însă, business-ul a fost recalibrat şi eficientizat, compania atingând maturitatea şi stabilizându-se printre cei mai importanti jucători din agribusiness-ul românesc.

Agro Chirnogi, împreună cu grupul Maria, dispune în prezent de o capacitate de însilozare remarcabilă de aproximativ 600.000 MT, fapt ce a determinat dezvoltarea activităţii de comerţ cu cereale. Totodată, compania deţine şi una din cele mai moderne mori din România, cu o linie de făină şi una de mălai, produsele sale fiind comercializate sub brandul Măriuţa. În 2021, Agro Chirnogi şi Maria Trading SRL au preluat 100% din Agrirom SRL, producător de cereale din Călăraşi, care exploatează 4.000 hectare.

Citește și EXCLUSIV. Șeful LAPAR – „Dacă Ucraina va exporta în UE fără taxe, fermierul român va avea o mare problemă: profitabilitatea”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole