Agrometeo: Nivelul de apă din sol este aproape de optim pentru cultura grâului de toamnă

Aprovizionarea cu apă în cultura grâului de toamnă va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe întreg teritoriul agricol al ţării, arată prognoza de specialitate publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă în intervalul 27 februarie – 5 martie 2021.

„Pe ansamblu, datorită regimului termic din aer şi sol mai ridicat decât în mod obişnuit, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale culturilor de toamnă şi pomi-viticole vor evolua uşor mai lent în cea mai mare parte a ţării, cu excepţia zonelor depresionare nordice şi centrale, unde local se va înregistra stadiul de repaus vegetativ”, se arată în analiza ANM.

La culturile de orz şi grâu de toamnă se vor semnala răsărirea, formarea frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%), cu o stare de vegetaţie în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile înfiinţate în afara perioadei optime. În funcţie de data semănatului, rapiţa va parcurge înfrunzirea (8-12 frunze) pe aproape întreg teritoriul.

Speciile pomicole şi viticole din majoritatea plantaţiilor se vor afla în starea de repaus biologic. De asemenea, pe terenurile cu expoziţie sudică, izolat, se va putea înregistra umflarea mugurilor de rod.

Condiții meteo favorabile agriculturii

Potrivit ANM, condiţiile agrometeorologice vor fi în general favorabile desfăşurării lucrărilor în câmp, îndeosebi în zilele fără precipitaţii, respectiv continuarea efectuării controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la speciile de toamnă (orz, grâu şi rapiţă); controlul viabilităţii mugurilor de rod şi a coardelor la viţa de vie; lucrări de întreţinere (tăieri, fertilizări cu îngrăşăminte organice) în vii şi livezi; aplicarea de îngrăşăminte minerale pe bază de azot şi potasiu în culturile de toamnă semănate în epoca optimă; efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de primăvară.

Din punct de vedere meteorologic, intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general mai ridicat decât în mod normal, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -2 şi 12 grade Celsius, valori mai ridicate cu 1 – 8 grade, în majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 2 şi 18 grade Celsius, pe întreg teritoriul, iar cea minimă va fi cuprinsă între -6 şi 5 grade în aproape toată ţara, determinând producerea îngheţului superficial la sol, îndeosebi în depresiunile nordice şi centrale.

Meteorologii prognozează pentru această perioadă precipitaţii sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoţite de intensificări temporare ale vântului. În zonele de câmpie, vor fi condiţii de producere a ceţii.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Portul Constanţa se pregătește pentru noua recoltă: Toate drumurile intens circulate...

Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa anunță că, în următoarele două luni, adică până la începerea campaniei de recoltare, toate drumurile intens circulate...

Prefectul de Prahova îi face concurență lui Iulian Dumitrescu la preşedinţia...

Virgiliu Nanu, preşedintele PSD Prahova și prefectul județului, îi face concurență lui Iulian Dumitrescu, acuzat de corupţie şi aflat sub control judiciar, la preşedinţia...