Ai-Da, cel mai deștept robot din lume, i-a făcut portretul regelui Charles. Are și un mesaj pentru omenire
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/robot-charles11.jpg)
Misiunea Regatului Unit la OMC și Națiunile Unite din Geneva a organizat săptămâna aceasta o recepție unică, în cadrul căreia a fost prezentat Ai-Da, primul robot umanoid ultra-realist din lume.
Ai-Da a prezentat cu această ocazie și cel mai nou portret al regelui Charles. Suveranul este zugrăvit zâmbind și purtând o floare la butonieră. Pictorul robot a lăsat și un mesaj pentru omenire, insistând asupra faptului că nu are nicio intenție „să îi înlocuiască” pe pământeni.
Cine este Ai-Da
Robotul ultrarealist, unul dintre cele mai avansate din lume, a fost conceput pentru a semăna cu o femeie. Are un chip expresiv, ochii mari verde-căprui și părul negru, tuns bob.
A primit numele Ai-Da în semn de omagiu adus matematicienei Ada Lovelace, un pionier al informaticii, care a trăit în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Brațele robotului pot fi schimbate în funcție de activitatea ce urmează să o desfășoare, indiferent că e vorba de sculptură sau pictură.
Prima sa expoziție solo, „Unsecured Futures” a avut loc la Universitatea din Oxford
De la crearea sa în februarie 2019, Ai-Da a captivat publicul cu amestecul său unic de artă, tehnologie și transumanism. Prima sa expoziție solo, „Unsecured Futures”, la Universitatea din Oxford, a invitat spectatorii să reflecteze asupra lumii în rapidă schimbare.
La Summitul global „AI for Good”, ea a abordat implicațiile complexe ale tehnologiilor emergente, iar discuțiile sale provocatoare au ajuns și la Camera Lorzilor și la Oxford Union.
Robotul pictor speră că regele Charles „va aprecia eforturile”
„Valoarea artei mele este de a acționa ca un catalizator pentru discuțiile care explorează dimensiunile etice ale noilor tehnologii”, a declarat Ai-Da la sediul misiunii diplomatice britanice, unde va fi expus noul portret al regelui Charles al III-lea.
Robotul le-a explicat jurnaliștilor de la AFP că atunci când creează arta „folosesc o varietate de algoritmi AI” și „încep cu o idee de bază sau cu un concept de bază pe care vreau să îl explorez, apoi mă gândesc la scopul lucrării. Ce va exprima ea?”.
Ai-Da spune că IA nu îi va înlocui pe artiștii umani
Ai-Da speră regele Charles va „aprecia eforturile”. Robotul cel mai avansat a pictat-o și pe regretata regină Elisabeta pentru a sărbători Jubileul de Platină. Chiar dacă face lucruri senzaționale, Ai-Da a avut și un mesaj pentru omenire:
„Nu e nici o îndoială că AI transformă lumea noastră, inclusiv lumea artei și formele umane de exprimare creativă, dar nu cred că AI sau arta mea îi vor înlocui pe artiștii umani”. Obiectivul său este „acela de a îi inspira pe spectatori să reflecteze asupra utilizării pozitive a AI-ului, rămânând în același timp conștienți de riscurile și limitele sale”.