Aici „au stat” soldații ruși: Cum arată tranșeele radioactive de la Cernobîl (VIDEO)

Publicat: 09 apr. 2022, 00:03, de Eliza Popa, în News , ? cititori
Aici „au stat” soldații ruși: Cum arată tranșeele radioactive de la Cernobîl (VIDEO)

Soldații ruși au săpat tranșee în solul extrem de radioactiv al zonei de excludere a Cernobîlului când au controlat centrala nucleară, a confirmat joi un oficial ucrainean pentru postul Voice of America (VOA), finanțat de SUA.

Forțele ruse au capturat centrala de la Cernobîl, locul celui mai mare dezastru nuclear din lume, în prima zi a invaziei Rusiei asupra Ucrainei, pe 24 februarie. S-au retras pe 31 martie, când Rusia și-a repoziționat forțele departe de capitala ucraineană Kiev, scrie themoscowtimes.

Evgen Kramarenko, directorul agenției de stat ucrainene care gestionează zona de excludere, a trimis VOA o serie de fotografii la nivelul solului care arată tranșee săpate în zonă după ce a vizitat el însuși locul.

Imaginile nedatate, cu drone, distribuite miercuri de armata ucraineană, pretind să arate tranșee săpate în pământ în Pădurea Roșie – cea mai contaminată zonă din spațiul de excludere a Cernobîlului. Urmele tancurilor sunt, de asemenea, vizibile pe pământul radioactiv.

Zeci de kilometri pătrați de pini au devenit roșii

Zona împădurită a fost numită Pădurea Roșie după ce zeci de kilometri pătrați de pini au devenit roșii după ce au absorbit radiațiile de la catastrofa nucleară din 1986, unul dintre cele mai grave dezastre nucleare din lume.

O zonă vastă din jurul Cernobîlului este interzisă oamenilor care nu lucrează acolo sau nu au permisiuni speciale, dar Pădurea Roșie este considerată atât de puternic contaminată, încât nici măcar lucrătorii centralei nucleare nu au voie să meargă acolo.

Potrivit tehnicienilor ucraineni, acestor militari le-a fost încredințată o „misiune sinucigașă”. „Pădurea Roșie”, numită astfel deoarece în urma accidentului teribil din 1986 vârfurile copacilor au devenit roșii din cauza radiațiilor, a fost declarată zonă „nesigură” pentru următorii 24.000 de ani.