Airbus, de la prezentarea unor concepte de avioane cu hidrogen la concedieri

Constructorul de aeronave Airbus a prezentat trei concepte pentru avioane alimentate cu hidrogen anunțând în același timp și noi măsuri de reducere a costurilor.

Airbus a dezvăluit trei concepte de avioane ale viitorului, cu emisii „zero” grație alimentării motoarelor cu hidrogen. Acesta este cel mai recent efort al companiei de a atrage atenția asupra ambițiilor sale de a reduce poluarea.

Inițiativa „ZEROe” a Airbus include concepte pentru două aeronave cu aspect convențional, un turbojet cu o autonomie de 3.700 km capabil să transporte 120 – 200 de persoane și un altul care poate primi la bord 100 de persoane, dar și un avion revoluționar care are forma unei aripi. Spre deosebire de avioanele convenționale, cele prezentate acum de Airbus au motoare ce pot fi adaptate pentru a consuma hidrogen lichid stocat în partea din spate a fuselajulului.

Pe lângă evaluarea celei mai avantajoase forme a avionului, inginerii Airbus încearcă să găsească modalități sigure de stocare a hidrogenului lichid, foarte volatil. De asemenea, ei resping ideea că hidrogenul este un combustibil nesigur și imposibil de stocat fără riscuri majore.

Viitor nesigur pentru angajații Airbus

Odată cu prezentarea noilor concepte, directorul general Guillaume Faury a menționat și că va face tot posibilul pentru a reduce costurile fără a recurge la concedieri, dar nu poate garanta că acestea nu vor avea loc. Asta după ce compania a estimat necesitatea disponibilizării a circa 15.000 de angajați la nivel mondial.

„Criza este existențială. Viața noastră ca afacere este expusă unui riscul major dacă nu luăm măsurile corecte. Le luăm ”, a declarat Guillaume Faury, explicând și că „situația este atât de gravă și ne confruntăm cu atât de multe incertitudini, încât cred că nimeni nu poate garanta că nu vor exista concedieri pentru a ne adapta situației. Pe de altă parte, ceea ce spun în mod clar este că avem mult de lucru și vom face tot ce putem pentru a nu ajunge la astfel de măsuri”.

În România, compania Airbus generează circa 6.300 de locuri de muncă directe și indirecte prin subsidiarele sale Airbus Helicopters Romania, Airbus Helicopters Industries și Premium Aerotec din Brașov, dar și prin Airbus Defence and Space Romania din București.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole