Ajutoare pentru producători în 2022: Tomata, în primăvară (3.000 euro) și legume în spații protejate – toamnă (1.000 euro)

Anul viitor, legumicultorii vor avea la dispoziție programul Tomata, în primăvară, ajutorul de minimis luat în calcul fiind de 3.000 euro/ 1.000 de metri pătrați. Pentru ciclul doi de producție, sprijinul va fi ceva mai mic, 1.000 euro/1.000 mp și se va acorda pentru o listă mai mare de legume, pornind de la tomate, castraveți și până la salată și ceapă, susține Florin Ciobanu, președintele Asociației Tinerilor Fermieri (ATF) Olt.

Florin Ciobanu afirmă că pentru ciclul doi de producție, legumicultorii pot să aplice cu un singur produs. De asemenea, cei care beneficiază de ajutorul de minimis în primăvară vor putea să se înscrie și ei pentru programul din toamnă.  

Cât despre legumele pentru care fermierii pot cere ajutor, în toamnă, pe lângă tomate se vor mai afla castraveți, ardei lung, ardei kapia, salată, ridichi, spanac și ceapă. Mai multe, însă, despre cum vor arăta celor două programe se va ști la finele zilei de marți, în urma întâlnirii de la  Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) dintre reprezentanții instituției și fermieri. Urmează apoi ca proiectul de act normativ să fie pus în dezbatere publică, în următoarele zile, pe site la MADR.

Președintele Asociației din Olt a mai declarat pentru Puterea că suma pentru ciclul doi de producție este mai mică, deoarece și costurile sunt mai reduse. Pe de altă parte, după problemele din acest an, pentru anul viitor, producătorii sunt  interesați mai mult de ciclul unu de producție, decât de ciclul doi.  

3 COMENTARII

  1. Adică ce înseamnă ardei lung că văd că este și capia separat? Deci anul ăsta m-au respins pe motiv că ardei lung înseamnă ardei capia ci nu ardei iute, sunt curios ce înseamnă acum pentru ei ardei lung.
    Să vă spălați pe cap cu firimiturile voastre de „ajutoare” care le aruncați la sărmanii oameni care muncesc zi lumină că de la anul munciți voi dacă vă mai trebuiesc legume românești că noi ăștia tinerii ne-am saturat de voi și vom pleca în alte țări pentru un trai mai decent.
    Apropo, vând 20 de ari de solar plus dacă vreți mai mult mai am alți prieteni cu încă 5 hectare de solar.

  2. Nu spuneți nimic concret numai sa ne mințiți mereu spuneți tot de la început să știm de ce ne apucam ce semănăm și perioada de desfășurare domnule ști dumneta la ce mă refer daca ești producător și muncești din greu

  3. Anul acesta am avut cultură de gogoșar și va inteb de ce nu a fost încadrat la ardei gras .Am vindut și 20 dec Să făcut o mare nedreptate . M-ai spuneți că au mai rămas bani Trebuie să se dea la cei cu ardei iute și gogoșar că la fel am muncit și noi. Aștept răspuns.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...