Ajutor financiar european de 3,8 miliarde de euro pentru agricultura României

Publicat: 12 feb. 2021, 10:55, de Răzvan Zamfir, în ACTUALITATE , ? cititori
Ajutor financiar european de 3,8 miliarde de euro pentru agricultura României

România va beneficia, în următorii doi ani, de un ajutor financiar european de peste 3,8 miliarde de euro pentru plata subvenţiilor în agricultură, a declarat, joi, la Botoşani, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea.

Potrivit acestuia, banii vor ajunge la fermierii români pe schemele de plată deja existente, subvenţiile din fonduri europene urmând să fie acordate atât pentru terenuri, cât şi pentru animale.

„Pe cei doi ani de tranziţie, s-a aprobat de Comisia Europeană Regulamentul 2220 care prevede că, pentru anii 2021- 2022 România, pe plăţile directe, va avea peste 3,8 miliarde de euro pe care să îi acordă fermierilor români. Mai pe înţelesul tuturor, vor fi bani noi pe programe vechi. Programele care au fost în exerciţiul 2015- 2020 vor fi şi în aceşti doi ani de tranziţie”, a afirmat Pintea.

Directorul APIA a precizat că, începând cu 1 martie 2021, va demara campania de primire a cererilor unice de plată aferente anului 2021. Cererile vor putea fi depuse online până pe 15 mai. 

Pe de altă parte, în afara ajutorului european, sunt zone întregi din România afectate de deșertificare.

Integrarea nevoilor agriculturii româneşti în Green Deal

Pactul Ecologic European urmăreşte practicarea unei agriculturi mai responsabile faţă de cele două resurse naturale vitale, solul şi apa, dar şi faţă de consumator.

„Provocarea rămâne cum integrăm nevoile noastre, ale agriculturii româneşti în acest ‘Green Deal’? Pentru că fiecare ştie ce nevoi are în domeniul lui, la el acasă… De când a apărut acest concept ‘Green Deal’ – şi de când am început să dialoghez cu colegii mei din minister, cu agricultorii, cu cei din industria alimentară, am început să simplific în mintea mea ce ar trebui să însemne acest ‘Green Deal’, ce se doreşte prin acest ‘Green Deal’. Mi-am făcut aşa, o definiţie simplă. Eu cred că este vorba despre o agricultură mai responsabilă în care utilizăm două resurse vitale pe care le-am moştenit: apa şi solul. Trebuie să le lăsăm cât mai puţin afectate de ceea ce facem noi, dar, în acelaşi timp, să producem alimente mai sănătoase pentru consumator, la preţuri decente, dar fără să afectăm viabilitatea fermierului”, a mai spus ministrul Agriculturii.