Ajutorul pentru Ucraina, încă secret. Ministrul Apărării cere desecretizarea livrărilor militare
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/12/ionu-mosteanu-inquamfoto-850x567-1.jpg)
Ministrul Apărării, Ionuț Moșteanu, anunță că va discuta cu președintele Nicușor Dan despre desecretizarea ajutoarelor militare oferite de România Ucrainei. În contextul războiului, România oferă lunar muniție și echipamente Kievului, iar oficialul consideră că populația ar trebui să fie informată transparent despre aceste contribuții. În același timp, Moșteanu exclude reintroducerea serviciului militar obligatoriu, dar vizează extinderea rezervei voluntare.
Ministrul Apărării vrea desecretizarea informațiilor
Ministrul Apărării, Ionuț Moșteanu, a afirmat că România trimite în mod constant ajutoare militare Ucrainei, iar acest lucru se întâmplă lunar, fără întrerupere, de la începutul invaziei ruse. Până acum, aceste ajutoare nu au fost făcute publice, dintr-o decizie politică, dar ministrul propune ca situația să se schimbe.
„În fiecare lună, dar în mod constant, de când a început războiul din Ucraina, România ajută Ucraina. Și cu echipament și cu muniție. Până acum a fost o decizie de a nu fi făcute publice aceste ajutoare”, a explicat Moșteanu.
Ministrul spune că va purta o discuție directă cu președintele României, Nicușor Dan, pentru a evalua posibilitatea desecretizării. În opinia sa, nu există motive reale pentru care populația să nu fie informată despre efortul României de sprijinire a Ucrainei.
„E o discuție pe care o vom avea între guvern și președinție pentru a stabili cum vom face în viitor, dacă vom spune public. Eu cred că putem să spunem, sunt lucruri cu care i-am ajutat și îi ajutăm în continuare, destul de frecvent, pe ucraineni”, a mai spus ministrul Apărării.
România, singura țară din afara SUA care antrenează piloți ucraineni de F-16
Moșteanu a subliniat și un alt aspect important al contribuției românești în sprijinul Ucrainei: formarea piloților de F-16. La baza aeriană de la Fetești, piloți ucraineni au finalizat deja stagiile de pregătire, iar antrenamentele continuă pentru noi serii de militari.
„Armata română este singura armată din afara Statelor Unite care antrenează piloți de F-16 la Fetești. Sunt piloți ucraineni care au completat acest stagiu de pregătire și sunt alții care sunt în curs de antrenamente. Este un acord pe care îl avem cu partenerii NATO de a continua să ajutăm”, a declarat ministrul.
Acest demers are loc în cadrul unui acord încheiat cu aliații NATO și reprezintă o contribuție strategică importantă a României la pregătirea armatei ucrainene în contextul războiului.
Nu se reintroduce armata obligatorie, dar se dorește extinderea rezervei voluntare
În cadrul declarațiilor, ministrul Apărării a abordat și subiectul pregătirii militare la nivel național. Moșteanu a exclus posibilitatea reintroducerii serviciului militar obligatoriu, însă a afirmat că România trebuie să-și extindă capacitatea de rezervă, în conformitate cu practicile NATO.
„Avem o armată de profesioniști, o armată bună trebuie să fie o armată de profesioniști, dublată de o rezervă a armatei ca în toate țările NATO”, a spus oficialul.
El a precizat că deja există o rezervă voluntară formată din aproximativ 4.700 de persoane, în baza unei legi mai vechi. Cu toate acestea, Ministerul Apărării analizează posibilitatea de a crește acest număr, în special prin actualizarea cadrului legislativ și stimularea înscrierilor.
„Discutăm de posibilitatea formării unei rezerve voluntare. Avem deja, pe o lege mai veche din anii trecuți, o rezervă voluntară de 4.700 de oameni. Ne uităm la a crește această rezervă voluntară”, a precizat Moșteanu.