Alegeri generale în Marea Britanie: Milioane de votanți se îndreaptă deja către urne

Publicat: 04 iul. 2024, 11:51, de Radu Caranfil, în Internațional , ? cititori
Alegeri generale în Marea Britanie: Milioane de votanți se îndreaptă deja către urne

Pentru prima dată după 1945, Marea Britanie se pregătește pentru alegeri generale în luna iulie, după ce Prim-ministrul Rishi Sunak a convocat scrutinul în luna mai. Aceste alegeri vin într-un context politic tensionat, cu schimbări semnificative în granițele electorale și noi reguli privind identificarea alegătorilor.

Detalii organizatorice

Secțiile de votare, amplasate în clădiri precum școli locale și săli comunitare, vor fi deschise între orele 07:00 și 22:00 BST. Aproximativ 46 de milioane de votanți sunt eligibili pentru a alege 650 de membri ai Parlamentului pentru Camera Comunelor. Pentru a forma un guvern majoritar, partidele politice trebuie să câștige cel puțin 326 de mandate.

Schimbări în granițele electorale

Alegerile se desfășoară sub noile granițe electorale, stabilite în urma unei revizuiri planificate pentru a reflecta modificările demografice. Astfel, Anglia a primit 10 parlamentari suplimentari, ajungând la un total de 543. În schimb, numărul de locuri din Țara Galilor a scăzut cu opt, ajungând la 32, iar numărul de locuri din Scoția a scăzut de la 59 la 57. Irlanda de Nord își menține același număr de 18 locuri.

Cine poate vota?

Oricine are vârsta de 18 ani sau peste, este înregistrat și este cetățean britanic sau cetățean calificat al Commonwealth-ului sau Republicii Irlanda, poate vota. Înregistrarea s-a încheiat pe 18 iunie. De asemenea, pentru prima dată, aproximativ două milioane de cetățeni britanici care trăiesc în străinătate de mai mult de 15 ani au avut posibilitatea să se înregistreze pentru a vota.

Introducerea identificării cu fotografie

Aceste alegeri marchează și prima utilizare a identificării cu fotografie la vot în Anglia, Țara Galilor și Scoția. Alegătorii trebuie să prezinte unul dintre cele 22 de tipuri de acte de identitate acceptabile, inclusiv pașapoarte, permise de conducere, carduri de transport pentru persoane în vârstă sau cu dizabilități și carduri Oyster 60+. În Irlanda de Nord, unde identificarea cu foto este obligatorie din 2003, sunt valabile nouă forme de identitate.

Cei care nu au avut actele de identitate necesare au putut solicita un certificat de autoritate de vot gratuit. De asemenea, cei care și-au pierdut sau cărora li s-au furat actele de identitate după termenul limită au putut solicita un vot prin procură de urgență până la ora 17:00 în ziua alegerilor, pentru a permite unui alt alegător înregistrat să voteze în numele lor.

Votul prin poștă

Mulți alegători au votat deja prin poștă pentru candidatul preferat din circumscripția lor. Cei care au solicitat un vot prin poștă, dar nu l-au returnat încă, îl pot preda la secția de votare locală până la închiderea urnelor la ora 22:00 BST. Alternativ, voturile prin poștă pot fi predate și la biroul consiliului local în timpul orelor de program.

Ultimele sondaje de opinie

Conform celor mai recente sondaje, situația politică din Marea Britanie este extrem de dinamică. Un sondaj realizat de YouGov arată că Partidul Conservator, condus de Rishi Sunak, deține un ușor avantaj, cu 42% din intențiile de vot, față de Partidul Laburist, care se află la 38%. Liberal-Democrații și Partidul Verde înregistrează 9%, respectiv 6% din intențiile de vot. Sondajele indică, de asemenea, o preocupare crescută a electoratului față de problemele economice și de sănătate, care ar putea influența decisiv rezultatele finale.

Rezultat dificil de anticipat

Alegerile generale din Marea Britanie din 4 iulie reprezintă un moment crucial pentru viitorul politic al țării. Cu schimbări semnificative în granițele electorale și noi reguli de identificare a alegătorilor, rezultatul acestor alegeri este dificil de anticipat. Indiferent de rezultat, aceste alegeri vor avea un impact profund asupra peisajului politic britanic și vor determina direcția în care se va îndrepta țara în anii următori.

(adaptare BBC)