Alegeri în Republica Moldova. Dodon acuză din nou Occidentul

Igor Dodon, unul dintre liderii Blocului electoral al comuniştilor şi socialiştilor (de stânga, prorus), susţine într-un interviu acordat agenţiei de presă oficiale ruse RIA Novosti că Occidentul şi-a trasat drept sarcină organizarea unei majorităţi parlamentare cu caracter antirusesc în viitorul legislativ de la Chişinău. Legislativ ce va rezulta în urma alegerilor anticipate, preconizate să aibă loc în 11 iulie în Republica Moldova.

Ţările occidentale, potrivit lui Dodon, sunt nemulţumite că Republica Moldova nu se înscrie în retorica antirusească tipică în regiune. ‘Vedem că Ucraina şi România au o agendă dură antirusească. Doar Republica Moldova nu se înscrie în această agendă pentru că noi am avut o poziţie mai echilibrată’, a spus fostul preşedinte prorus de la Chişinău, afirmând că obiectivul este ca în Republica Moldova să fie creată după alegerile legislative anticipate din 11 iulie o majoritate parlamentară care va urma cu stricteţe instrucţiunile Occidentului în lupta sa geopolitică împotriva Rusiei.

Mai mult, liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM, prorus) susţine că Occidentul ar intenţiona ‘să atragă Rusia într-un conflict regional’, dar fără să prezinte dovezi în acest sens.

Majoritatea covârşitoare a cetăţenilor dorește să fie prietenă cu toată lumea

Cum se va întâmpla aceasta – fie doar prin declaraţii, fie prin alăturarea la sancţiunile împotriva Rusiei sau, şi mai rău, prin provocări în Transnistria” a spus Dodon, întrebat despre modul în care Occidentul ar încerca să transpună aceasta în practică. ‘Există forţe în ţară, majoritatea covârşitoare a cetăţenilor dorește să fie prietenă cu toată lumea, atât cu Estul, cât şi cu Vestul’, şi-a reiterat fostul preşedinte o mai veche teză a sa, pe care o utilizează şi în actuala campanie electorală.

Întrebat despre relaţia moldo-rusă după alegerile din 11 iulie, liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM, prorus) a spus că totul depinde de ce fel de culoare va fi guvernul. Dacă va fi un guvern galben (culoarea Partidului Acţiune şi Solidaritate, PAS, proprezidenţial) atunci va fi o retorică vehementă antirusească şi o orientare prooccidentală în toate direcţiile: în economie, în sfera socială, în domeniul securităţii şi în ceea ce priveşte valorile tradiţionale, a afirmat Igor Dodon, adăugând că, în cazul în care va învinge, Blocul comuniştilor şi socialiştilor va aprofunda parteneriatul strategic cu Rusia.

În acelaşi interviu, Dodon a spus că blocul pe care îl reprezintă nu doreşte reinstalarea unei cortine de fier pe Prut. „Avem un acord de asociere cu UE, unele prevederi trebuie într-adevăr revizuite, dar noi vom fi deschişi cooperării, pornind de la interesele noastre naţionale, cu SUA, cu UE, cu toţi partenerii”, a afirmat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...