Alegeri la Universitatea AI Cuza din Iași: Tudorel Toader, depășit în primul tur de un profesor de economie

Publicat: 13 mart. 2024, 07:34, de Cristian Matache, în Educație , ? cititori
Alegeri la Universitatea AI Cuza din Iași: Tudorel Toader, depășit în primul tur de un profesor de economie

Tudorel Toader vrea al treilea mandat de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași dar riscă să piardă în dauna profesorului Liviu Maha.

Ieri, pe 12 martie 2024, s-a desfășurat primul tur al alegerilor pentru funcția de rector la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, iar după numărarea voturilor, rezultatele evidente îl plasează în fruntea clasamentului pe prof. dr. Liviu Maha, care a obținut 222 de voturi, în timp ce fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a adunat doar 191 de voturi.

Celelalte patru candidaturi au primit următoarele numere de voturi:

  • prof. univ. dr. Tudor Luchian (44 de voturi);
  • prof. univ. dr. Mihaela Onofrei (128);
  • prof. univ. dr. Gabriel Claudiu Mursa (121);
  • conf. univ. dr. Adrian Muraru (15).

Al doilea tur de scrutin va avea loc peste o săptămână, pe 18 martie, oferind celor doi candidați oportunitatea de a organiza întâlniri în facultăți sau dezbateri publice pentru a-și prezenta planurile manageriale. „Vom continua în același ritm, discutând cu colegii, răspunzând întrebărilor și câștigând încrederea”, a declarat prof. dr. Liviu Maha imediat după aflarea rezultatelor.

Liviu Maha și este profesor universitar la FEAA (Economie și Administrarea Afacerilor).

Prof. univ. dr. Gabriel Claudiu Mursa a reacționat astfel: „Alegerile de astăzi au fost un exercițiu din care democrația universitară trebuie să iasă învingătoare. Mulțumesc întregului corp academic al Universității pentru participarea la vot. În special, le mulțumesc alegătorilor mei pentru încredere și îi asigur că mă simt profund onorat că le-am oferit un program managerial în care s-au regăsit. Sper că, în final, Universitatea noastră va beneficia pe termen lung.”


Tudorel Toader a căpătat notorietate în mai multe etape:

1. 2017: Numirea ca Ministru al Justiției în Guvernul Grindeanu. Această poziție l-a propulsat în prim planul scenei politice românești, expunându-l publicului larg.

2. 2017-2018: Conflictul cu Laura Codruța Kovesi. Controversele legate de modificarea legilor justiției și de suspendarea Laurei Codruța Kovesi din funcția de Procuror-șef al DNA l-au transformat într-o figură centrală a protestelor anti-corupție.

3. 2019: Demisia din funcția de Ministru al Justiției. Decizia sa de a demisiona din Guvernul Dăncilă, invocând neconstituționalitatea OUG 13/2019, i-a adus o oarecare simpatie din partea publicului.