Alegeri locale şi europarlamentare la comun, în aceleaşi secţii de votare

Publicat: 11 mart. 2024, 15:08, de Ovidiu Zară, în POLITICĂ , ? cititori
Alegeri locale şi europarlamentare la comun, în aceleaşi secţii de votare

Conform Ordonanței de urgenţă aprobată de Guvern, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European și pentru autoritățile administrației publice locale vor avea loc într-o singură zi (9 iunie 2024), în secţii de vot comune, astfel că la nivel naţional va exista un singur Biroul Electoral Central (BEC), alcătuit din 21 de persoane. Procesul electoral va începe la ora 7.00 și se va încheia la ora 22.00. Totuși, votarea s-ar putea prelungi dacă la ora 22.00 vor fi votanți care așteaptă în secția de votare sau în afara sediului acesteia.

La alegerile locale şi europarlamentare din 9 iunie 2024, alegătorii vor vota în aceleaşi secţii de votare, în acelaşi interval de timp, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea «VOTAT», pe buletine de vot separate, prezenţa la vot fiind consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin.

În cazul în care un alegător va opta să voteze pentru un singur tip de alegeri, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau membrul desemnat de către acesta va bara, în prezenţa alegătorului, cu o linie orizontală, rubrica destinată semnăturii din lista electorală permanentă aferentă tipului de scrutin pentru care nu a optat. În aceastã situaţie, pe actul de identitate al alegătorului se va aplica un singur timbru autocolant cu menţiunea «VOTAT» şi data scrutinului. Interesant este, însă, că pe cartea electronică de identitate nu se vor aplica timbre autocolante cu menţiunea «VOTAT» şi data scrutinului.

Surprinzător, la alegerile din 9 iunie a.c., elevii din şcolile militare vor putea vota cu carnetul de serviciu militar, valabil în ziua votării. Actul normativ adoptat de Guvern mai prevede şi faptul că cetăţenii cu drept de vot care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală cu mai puțin de 60 de zile înaintea datei scrutinului îşi vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care îşi au domiciliul.

În cazul în care un alegător se află în altă localitate decât cea în care are domiciliul sau reședința, după caz, acesta poate vota pentru alegerile europarlamentare prin intermediul urnei speciale, pe baza unei cereri, depusă la cea mai apropiată secție de votare de locul unde se aflã la momentul votării.

Desi procesul electoral se va încheia la ora 22.00, alegătorii care la ora 22 se vor afla la sediul secției de votare sau la rând în afara sediului acesteia, pentru a intra în localul de vot, vor putea să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23.59.

În ceea ce priveşte perioada de campanie electorală, aceasta va începe la 12 martie 2024 și se va încheia în 3 zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial al României, Partea 1.