Alegeri parlamentare în Ungaria: Viktor Orban poate forma iar Guvernul!

Fidesz a câștigat iar alegerile legislative din Ungaria, arată datele parțiale ale scrutinului. Astfel, premierul Viktor Orban poate forma guvernul pentru a cincea oară.

Potrivit 24.hu, după centralizarea a 63,21% din voturi, Fidesz-KDNP are 55,16%, coaliția formată din partidele de opoziție ajunge la 33,09%, Patria Noastră, formațiunea de extremă dreaptă, 6,45%, peste pragul electoral.

În aceste condiții, Fidesz obţine 87 de mandate individuale şi 47 pe liste, adică peste două treimi. Alianţa de opoziţie – 58 de deputaţi, iar Patria Noastră – 7.

Miza alegerilor din Ungaria

La scrutin a participat alianța Fidesz-KDNP, aflată la guvernare din 2010 și condusă de Viktor Orban, și coaliția „În unitate pentru Ungaria!”, compusă din cele șase partide de opoziție și care-l are lider pe Péter Márky-Zay. Printre candidați s-a mai numărat și Patria Noastră, o formațiune de extremă dreaptă.

Alegerile au o miză importantă nu doar în Ungaria, ci în întreaga regiune.

Din cauza atitudinii pe care o are vizavi de războiul declanșat de Rusia în Ucraina, Orban a ajuns să fie considerat de unii calul troian al președintelui rus Vladimir Putin în NATO și UE.

O reuniune a Grupului de la Vișegrad ce trebuia să aibă loc la Budapesta chiar a fost anulată după ce a fost boicotată de miniștrii de Externe ai Poloniei și Cehiei.

Orban a ajuns să fie criticat inclusiv de liderii polonezi care-i erau aliați în disputele din cadrul UE mai ales pe teme de justiție. Vicepremierul polonez Jaroslaw Kaczynski, considerat liderul de factor de la Varșovia, nu a ezitat să-și exprime nemulțimirea și să se arate îngrijorat cu privire la rezultatele scrutinului de azi.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole