Alegeri parlamentare în Ungaria: Viktor Orban poate forma iar Guvernul!

Fidesz a câștigat iar alegerile legislative din Ungaria, arată datele parțiale ale scrutinului. Astfel, premierul Viktor Orban poate forma guvernul pentru a cincea oară.

Potrivit 24.hu, după centralizarea a 63,21% din voturi, Fidesz-KDNP are 55,16%, coaliția formată din partidele de opoziție ajunge la 33,09%, Patria Noastră, formațiunea de extremă dreaptă, 6,45%, peste pragul electoral.

În aceste condiții, Fidesz obţine 87 de mandate individuale şi 47 pe liste, adică peste două treimi. Alianţa de opoziţie – 58 de deputaţi, iar Patria Noastră – 7.

Miza alegerilor din Ungaria

La scrutin a participat alianța Fidesz-KDNP, aflată la guvernare din 2010 și condusă de Viktor Orban, și coaliția „În unitate pentru Ungaria!”, compusă din cele șase partide de opoziție și care-l are lider pe Péter Márky-Zay. Printre candidați s-a mai numărat și Patria Noastră, o formațiune de extremă dreaptă.

Alegerile au o miză importantă nu doar în Ungaria, ci în întreaga regiune.

Din cauza atitudinii pe care o are vizavi de războiul declanșat de Rusia în Ucraina, Orban a ajuns să fie considerat de unii calul troian al președintelui rus Vladimir Putin în NATO și UE.

O reuniune a Grupului de la Vișegrad ce trebuia să aibă loc la Budapesta chiar a fost anulată după ce a fost boicotată de miniștrii de Externe ai Poloniei și Cehiei.

Orban a ajuns să fie criticat inclusiv de liderii polonezi care-i erau aliați în disputele din cadrul UE mai ales pe teme de justiție. Vicepremierul polonez Jaroslaw Kaczynski, considerat liderul de factor de la Varșovia, nu a ezitat să-și exprime nemulțimirea și să se arate îngrijorat cu privire la rezultatele scrutinului de azi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...