Alegeri prezidențiale 2025. AEP a simulat procesul de vot cu nevăzătorii
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/Persoane-nevazatoare-vot.jpg)
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a desfășurat o simulare a procesului de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale 2025 adaptată pentru persoanele cu dizabilități vizuale.
Potrivit unui comunicat al AEP, în cadrul acestei simulări a fost utilizat un șablon pentru buletinul de vot proiectat de Autoritatea Electorală Permanentă, care permite alegătorilor cu dizabilități vizuale să poată vota în mod independent.
Scopul simulării a fost atât validarea funcționalității șablonului, cât și consultarea persoanelor cu dizabilități pentru identificarea celor mai bune soluții de facilitare a accesului la procesul electoral.
Participanților le-au fost distribuite și materiale informative în alfabet Braille, elaborate de AEP, care explică pașii de urmat în ziua votului, precum și detalii despre utilizarea șablonului.
Autoritatea Electorală Permanentă mulțumește Asociației Nevăzătorilor din România și Consiliului Național al Dizabilității din România pentru deschiderea manifestată și implicarea în acest demers, care se înscrie într-o serie de acțiuni întreprinse de AEP pentru creșterea accesibilității proceselor electorale în contextul implementării Strategiei Naționale privind drepturile persoanelor cu dizabilități „O Românie echitabilă” 2022-2027- se mai arată în comunicat.
Totodată, AEP pune la dispoziție, pe site-ul propriu, www.roaep.ro, o secțiune dedicată accesibilității, care poate fi consultată accesând următorul link: www.roaep.ro prezentare/accesibilitate/.
Cum votează alegătorii cu dizabilități sau care nu pot citi?
Alegătorii care au motive întemeiate pot solicita un însoțitor, care să îi asiste în cabină. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților. Nu există alte instrumente – buletine de vot sau materiale explicate în limbaj Braille, spre exemplu – care să faciliteze votul. Președintele secției de votare stabilește dacă motivele sunt întemeiate, nu trebuie prezentate documente în acest sens.
Persoanele care nu se pot deplasa pot solicita urna mobilă. Nu există prevederi speciale pentru persoanele care se deplasează la secția de votare și nu pot ajunge la secția de votare din motive care țin de accesibilitate (dacă secția este organizată la etaj sau nu există rampă de acces).