Alergia la ambrozie afectează tot mai multe persoane. Tratamentul recomandat de medici

Alergia la ambrozie afectează din ce în ce mai multe persoane, cu vârsta cuprinsă între 20 și 50 de ani.  Polenul acestei buruieni este unul dintre cele mai agresive din natură. Din fericire, există tratament curativ, nu doar medicamente care reduc simptomele. Și se face chiar acum, în această perioadă.

Se pare că masca simplă chirurgicală nu protejează împotriva polenului. Măştile FE- FE -PE 2 sau N 95 sunt cele mai bune şi pentru polenuri. Din iulie până la 1 noiembrie, în aer găsim cantităţi uriaşe de polen de ambrozie. Până în iulie, e posibilă terapia. Se reia din noiembrie.

Medicul alergolog Brândușa Petruțescu spune că atunci când nu mai există polen în aer, deja se poate începe desensibilizarea progresiv. Se crește doza, depinde cum tolerează pacientul.

„Desensibilizarea la cel mai agresiv polen se face prin terapie standardizată, tot cu polen. În fiecare dimineaţă, veţi pune sub limbă o doză controlată de ambrozie. Treptat urmărim să obţinem toleranță, adică celulele implicate în răspunsul alergic să nu mai reacţioneze aberant şi să producă inflamaţia acesta şi să devină mai cuminţi”, spune medicul, în emisiunea „Ce se întâmplă, doctore?”.

Există însă aşa numita memorie imunologică. Celule implicate în reacţia alergică îşi pot aminti şi peste ani că au avut o problemă cu ambrozia. Şi redeveni agresive. Această situaţie implică reluarea terapiei cu polen standardizat de ambrozie. Pe lângă terapia specifică cu polen standardizat, există medicamente simptomatice care scad inflamaţia nasului. Dar nu se administrează mai mult de 10 zile!

“Aceste picături nazale vasoconstrictoare fac să nu mai circule suficient sânge la nivelul nasului şi alterează apărarea locală. E un joc pe vascularizaţia nasului , va strica mucoasa, va detemina o rinită atrofică. Adică nu se poate apăra cum trebuie mucoasa nasului. Şi apar infecţii mai des. În plus, alergia nu e ţinută în control doar cu simptomatice”,  spune medicul Dr. Monica Schifirnet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole