Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună

Publicat: 06 iul. 2025, 16:00, de Carmen Ciripoiu, în Sănătate , ? cititori
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună

O nouă variantă Covid, numită „Stratus”, a devenit dominantă în Marea Britanie, experții avertizând că ar putea provoca un nou val de infecții în întreaga lume.

Mai contagioasă decât tulpinile Covid anterioare

Stratus, cunoscută științific sub numele de XFG, este considerată mai contagioasă decât tulpinile Covid anterioare, datorită mutațiilor care o ajută să evite sistemul imunitar. Varianta a trecut de la aproximativ 10% din totalul cazurilor de Covid în luna mai la aproape 40% trei săptămâni mai târziu, la jumătatea lunii iunie.

Stratus, un descendent al tulpinii Omicron, deja extrem de virulentă, este ceea ce se numește o tulpină „Frankenstein” sau „recombinantă”. Aceasta înseamnă că a apărut atunci când o persoană a fost infectată cu două tulpini Covid simultan, care au devenit apoi o nouă variantă hibridă.

Ambele tulpini Stratus se răspândesc rapid

Profesorul Lawrence Young, virolog la Universitatea Warwick, a declarat pentru MailOnline că ambele tulpini Stratus – XFG originală și derivata numită XFG.3 – se răspândesc rapid.

„Creșterea competitivității XFG și XFG.3 se datorează probabil noilor mutații ale proteinelor spike, care fac aceste variante mai capabile să evite răspunsul imun.

Având în vedere că imunitatea la Covid este în scădere în rândul populației din cauza reducerii administrării dozei de rapel din primăvară și a scăderii numărului de infecții cu Covid în ultimele luni, mai multe persoane vor fi susceptibile la infecția cu XFG și XFG.3. Acest lucru ar putea duce la un nou val de infecții, dar este dificil de prevăzut amploarea acestui val”, susține specialistul.

Tulpină „variantă sub monitorizare”

Cu toate acestea, omul de știință a adăugat că, în prezent, nu există dovezi că Stratus provoacă forme mai grave ale bolii și că vaccinarea împotriva Covid este „foarte probabil” să ofere protecție împotriva formelor grave ale bolii.

Apariția Stratus survine la doar o săptămână după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat această tulpină „variantă sub monitorizare”. Acest lucru înseamnă că autoritățile sanitare din întreaga lume au fost solicitate să contribuie la urmărirea variantei, având în vedere răspândirea sa crescândă în diferite țări și potențialele implicații pentru sănătatea publică.

Deși a evaluat riscul general al Stratus ca fiind „scăzut”, OMS a declarat că dovezile indică faptul că varianta are un avantaj semnificativ de creștere în comparație cu alte tulpini, reprezentând în prezent 22% din cazurile înregistrate la nivel global.

O nouă variantă Nimbus a crescut în ultimele săptămâni

Nimbus, o altă nouă variantă Covid care se preconizează că va genera un val de noi infecții, a crescut, de asemenea, în ultimele săptămâni. Conform datelor UKHSA, această tulpină a trecut de la doar 2% din cazuri în aprilie la 17% în iunie.

Simptomele Nimbus nu par să difere de cele ale altor variante Covid și includ oboseală, febră, dureri musculare și dureri în gât. Nici Nimbus, nici Stratus nu sunt considerate a provoca simptome noi în comparație cu tulpinile anterioare.

„Varianta pare să se răspândească rapid în comunități, simptomele principale fiind dureri în gât ca de „lamă de ras” și glande umflate la gât”, a mărturisit dr. Michael Gregory. Dar, spun cercetătorii, orice infecție cu virusul Covid poate fi în continuare mortală, în special pentru grupurile mai vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă sau cele cu sistemul imunitar compromis.