Alertă de salmonella în Europa

Alertă sanitară în Europa din cauza mai multor focare de salmonella: sunt confirmate 272 de cazuri, dintre care 25 în stare gravă. Cele mai afectate țări sunt Franța, Spania, unde s-au înregistrat și două decese.

Sursa bacteriei a fost identificată: de vină ar fi ouăle de la trei mari crescătorii de păsări din Spania. Franța este cea mai afectată. Are confirmate 216 cazuri. Lista cuprinde deocamdată alte 5 țări – Regatul Unit, Belgia, Olanda, Norvegia și Danemarca.
Majoritatea cazurilor sunt asimptomatice sau au manifestări ușoare. Însă, în cazul celor spitalizați, au apărut simptome asociate cu salmonela – diaree, febră și dureri abdominale acute.

La fel ce în celelalte țări, în Spania, Autoritatea pentru Sătătate Publică a cerut retragerea urgentă a ouălor provenite din cele 3 ferme suspectate că ar fi sursa acestei bacterii.

Numele producătorilor nu este cunoscut, deocamdată

Deocamdată, numele producătorilor nu este cunoscut, chiar dacă presa și organizațiile pentru protecția consumatorului cer insistent publicarea acestora. Autoritățile spun că încă se face anchetă și dau asigurări că întreaga producție suspectă este distrusă și că sunt luate toate măsurile sanitare necesare.

Tot ei recomandă populației să mențină o igienă minimă atunci când gătesc și când mănâncă. Bacteria poate fi anihilată dacă produsele sunt ținute în frigider. De asemenea, trebuie evitat contactul alimentelor crude cu cele gătite. În cazul unor simptome grave oamenii sunt sfătuiți să meargă la doctor.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole