Alertă în Balcani: Ciocniri violente între sârbi şi kosovari în nordul Kosovo

Publicat: 26 mai 2023, 16:38, de Ovidiu Zară, în Internațional , ? cititori
<strong>Alertă în Balcani</strong>: <strong>Ciocniri violente între sârbi şi kosovari în nordul Kosovo</strong>

Postul de televiziune sârb a anunşat ciocniri violente în nordul Kosovo între forțele speciale kosovare și ofițerii autoguvernamentali sârbi din comunitățile cu o populație predominant sârbă.

Pe de altă parte, ziarul sârb Novosti a anunţat că președintele sârb Aleksandar Vucic a pus armata în alertă maximă de luptă totală, iar unități ale armatei sârbe s-au îndreptat spre granița administrativă dintre Serbia și provincia autonomă Kosovo. Ordinele lui Vucic au venit în timp ce sârbii din municipalitatea Zvecan din nordul Kosovo s-au ciocnit cu poliția din Kosovo, care încerca să-l ajute pe noul primar etnic albanez nou ales să intre în biroul său. Mass-media sârbă susţine că forțele speciale Kosovare au folosit grenade lacrimogene împotriva sârbilor, în timp ce coloane de vehicule blindate ale poliției se deplasează în clădirile organismelor locale de autoguvernare din Kosovska Mitrovica, Leposavic, Zubin Potok.

În aceste localități, școlile au fost închise, iar drumul spre Leposavic a fost blocat după ce locuitorii au ridicat baricade.

Situația din nordul Kosovo, unde locuiesc predominant sârbi, s-a complicat după ce noii șefi ai organismelor locale de autoguvernare, albanezii kosovari, au depus jurământul cu o zi înainte, în timp ce sârbii au boicotat recentele alegeri municipale.