Alertă în Europa! În Marea Britanie sunt investigate cazuri de hepatită severă de cauză necunoscută, la copiii de vârstă mică

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Agenția de sănătate a UE au emis avertismente altor țări de alertă în urma creșterii cazurilor de boală hepatică severă de cauză necunoscută, la copii, în Marea Britanie, transmite Euronews.

Agențiile de sănătate publică din Marea Britanie investighează 74 de cazuri la copii de hepatită, o boală care provoacă inflamație hepatică. Experții în sănătate investighează potențialele cauze, deoarece virusurilor obișnuite care provoacă hepatite nu au fost detectate în aceste cazuri.

Potrivit Agenției pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) pe 12 aprilie, în Anglia, erau confirmate 49 de cazuri, în Scoția – 13, iar restul în Țara Galilor și Irlanda de Nord.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a declarat că în majoritatea cazurilor sunt copii cu vârste între 2 și 5 ani. În cazul unor copii s-a vorbit de insuficieță hepatică acută și pentru un număr mic chiar de transplant hepatic. De asemenea, s-a transmis că acești copii nu au călătorit în ultima perioadă.

Hepatita

Hepatita este o inflamație a ficatului, organ vital pentru procesarea nutrienților, filtrarea sângelui și combaterea infecțiilor. Inflamația poate afecta funcția ficatului. Severitatea bolii poate varia în funcție de cauza inflamației. Sunt hepatite virale provocate de virusuri și  hepatite neinfecțioase cauzate de alcool, medicamente, obezitate.

Hepatitele virale sunt afecțiuni ale ficatului provocate de virusurile hepatitice. Acestea produc o inflamație la nivelul ficatului. Virusurile hepatitice sunt denumite după literele alfabetului; A,B,C,D,E,G. Or aceste virusuri hepatitice cunoscute nu au fost găsite în cazurile investigate în Marea Britanie. Experții iau în calcul și alte cauze posibile, inclusiv Covid-19, alte infecții virale și factori de mediu.

UKHSA a transmis că ”nu există nicio legătură cu vaccinul contra Covid, adăugând că niciunul dintre cazurile din Marea Britanie nu era vaccinat. S-a spus că una dintre cauzele potențiale o reprezintă adenovirusurile, o familie de virusuri care, de obicei, provoacă boli ușoare, cu recuperare fără complicații în majoritatea cazurilor.

Avertismentul ECDC

ECDC  transmite informații despre cazurile depistate în Marea Britanie pentru ”creșterea gradului de conștientizare în rândul medicilor pediatri și pentru a informa dacă apar cazuri similare în alte țări. De asemenea, ECDC recomandă medicilor să urmărească evoluția în cazul copiilor cu icter, vărsături, probleme la nivelul stomacului.

ECDC mai recomandă statelor membre UE să facă schimb de informații despre orice astfel de cazuri suspecte.

De asemenea, au existat trei cazuri confirmate de hepatită acută de cauză necunoscută la copii din Spania, care sunt în prezent în curs de investigare.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole