Alertă în Europa: Un avion militar rusesc a încălcat spațiul aerian al NATO

Publicat: 15 iun. 2024, 17:02, de Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
Alertă în Europa: Un avion militar rusesc a încălcat spațiul aerian al NATO

Un avion militar rusesc a fost interceptat de aparate suedeze după ce a încălcat, pentru scurt timp, spațiul aerian al Suediei, vineri, în apropierea insulei Gotland din Marea Baltică, au anunțat sâmbătă forțele armate ale acestei țări nordice.

Ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, a condamnat încălcarea spațiului aerian drept „inacceptabilă” și a declarat că oficialii Ambasadei Rusiei la Stockholm vor fi convocați la ministerul său pentru a discuta acest incident. „Suntem în contact strâns cu aliații și partenerii noștri în legătură cu evenimentele din zona noastră imediată”, a afirmat Billstrom.

Incidentul a avut loc în contextul exercițiilor navale din Marea Baltică, la care participă Suedia, cel mai nou membru al NATO, și câțiva dintre noii săi aliați. Potrivit comunicatului forțelor armate suedeze, avioanele Gripen au fost trimise pentru a intercepta avionul rusesc, un SU-24, după ce acesta nu a răspuns la avertismentele radio din partea controlorilor de trafic aerian militari. Jonas Wikman, șeful forțelor aeriene suedeze, a declarat că incidentul a demonstrat o lipsă de respect față de integritatea teritorială a Suediei. „Am urmărit întregul lanț al evenimentelor și am fost la fața locului pentru a interveni”, a spus Wikman.

Acesta nu este primul incident de acest fel. În 2022, două avioane SU-27 și două SU-24 rusești au încălcat spațiul aerian suedez în aceeași regiune. Într-un incident separat, vineri, Finlanda vecină a declarat că suspectează că patru avioane militare rusești i-au încălcat spațiul aerian pe 10 iunie, conform aceleiași agenții de presă.

Ambasada Rusiei în Suedia nu a răspuns deocamdată la solicitările de comentarii ale Reuters. Tensiunile rămân ridicate în regiune, pe fondul agresiunii continue a Rusiei împotriva Ucrainei și al răspunsului ferm al țărilor NATO și partenerilor lor.