Alertă la Centrala Nucleară din Zaporijea, la doi pași de România

Publicat: 03 nov. 2022, 09:43, de Cezar Amariei, în Internațional , ? cititori
Alertă la Centrala Nucleară din Zaporijea, la doi pași de România
centrala Zaporojie

Din cauza bombardamentelor, complexul nuclear din Zaporijea a fost decuplat complet de la rețeaua electrică, funcționând în prezent la cota de alarmă pe baza generatoarelor diesel. Dat fiind cantitatea limitată de combustibil, numărătoarea inversă pentru un eventual dezastru nuclear a început.

Conform reprezentanților companiei Energoatom, citați de Ukrainska Pravda, CNE Zaporijea a fost complet decuplat din cauza bombardamentelor din noaptea de 2 spre 3 noiembrie. În această noapte, ultimele două linii de alimentare la înaltă tensiune ale CNE Zaporijjea cu sistemul energetic ucrainean au fost avariate.

„Ieri, 2 noiembrie 2022, ca urmare a bombardamentelor, ultimele două linii de comunicare de înaltă tensiune ale CNE Zaporijjea cu sistemul energetic ucrainean au fost avariate. La ora 23:04, stația a trecut la modul de decuplare completă. Toate cele 20 de generatoare diesel pornite”, a transmis Energoatom”

În prezent, schema de alimentare cu energie electrică a nevoilor proprii ale ZNPP este optimizată, nouă generatoare diesel fiind lăsate în funcțiune.

Combustibilul pentru funcționarea generatoarelor diesel în modul de decuplare completă a ZNPP este limitat la 15 zile, motiv pentru care jurnaliștii ucraineni consideră că numărătoarea inversă până la un dezastru nuclear a început.

„Din cauza ocupării stației și intervenției reprezentanților Rosatom în activitatea sa, capacitatea părții ucrainene de a menține ZNPP în regimul de securitate este semnificativ limitată”, a subliniat Energoatom.