Alertă la Cernobîl: sarcofagul centralei nucleare s-a fisurat

Publicat: 07 mai 2025, 11:31, de Patrisia Brătan, în ACTUALITATE , ? cititori
Alertă la Cernobîl: sarcofagul centralei nucleare s-a fisurat
sursa foto: DW.com

Un atac cu drone Shahed lansat de Rusia a avariat sarcofagul centralei nucleare de la Cernobîl, provocând pagube estimate la peste 25 de milioane de euro. Costurile reparațiilor vor fi acoperite dintr-un fond internațional de urgență destinat intervențiilor nucleare.

Atacul de la Cernobîl a deteriorat structura de izolare

Atacul de la jumătatea lunii februarie nu a provocat un risc radiologic imediat. Cu toate acestea, a deteriorat semnificativ structura de izolare de 1,5 miliarde de euro construită în 2017. Este foarte probabil dureze luni, poate chiar ani pentru a fi reparată complet, scrie The Guardian.

După aproape patru decenii de la cel mai grav accident nuclear din istorie, Cernobîlul revine în atenție cu o amenințare majoră. O dronă rusească a lovit carcasa de protecție a noii incinte de izolare. Astfel, s-a provocat o fisură care ar putea permite scurgeri de materiale radioactive extrem de periculoase.

Structura de oțel înaltă de 110 metri de la Cernobîl a fost lovită înainte de ora 02.00 noaptea, în 14 februarie. Senzorii au înregistrat ceva asemănător unui cutremur de magnitudine 6-7, potrivit lui Serhiy Bokov, inginerul șef de serviciu.

Atacul a fost provocat de o dronă care zbura dedesubt la un nivel la care nu putea fi detectată de radar. Acum, în acoperișul exterior există o gaură de 15 metri pătrați. Totodată, a provocat un incendiu la învelitoarea interioară a structurii. A durat nici mai mult nici mai puțin de două săptămâni ca acesta fie stins.

Vezi și: Cernobîl, 39 de ani mai târziu. Între ruină, renaștere și lecții dureroase

Nu a fost posibilă niciodată revopsirea sarcofagului

Spre deosebire de alte structuri metalice, precum Turnul Eiffel, sarcofagul nu a putut fi vopsit pentru a preveni coroziunea. Un inginer american, Eric Schmieman, susține nerezolvarea problemei „nu este o opțiune”. El a lucrat la construirea și proiectarea adăpostului Cernobîl timp de 15 ani.

O reparație completă ar costa minimum zeci de milioane de dolari și ar putea ajunge cu ușurință la sute de milioane, adaugă Schmieman. De asemenea, reparațiile se pot întinde pe o perioadă de câțiva ani buni.

Sub sarcofag se află o cantitate radioactivă de lavă, un amestec de 200 de tone de uraniu din reactorul numărul patru. De asemenea, se regăsesc și 5.000 de tone de nisip, plumb și acid boric. Acestea au fost aruncate de elicopterele sovietice imediat după dezastrul cauzat de scăderea sub control a reactorului.