Alexandru Nazare, în fața Comisiei Europene: planul de austeritate al Guvernului pentru reducerea deficitului
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/nazare.jpg)
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, prezintă astăzi în fața Comisiei Europene un pachet de taxe menite să reducă deficitul bugetar uriaș al României. Cu TVA mărit, accize mai mari și contribuții noi, Guvernul speră să strângă 30 de miliarde de lei, evitând astfel suspendarea fondurilor europene și degradarea ratingului de țară.
Alexandru Nazare, la Bruxelles
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, se află astăzi la Bruxelles, unde va prezenta în cadrul ședinței ECOFIN măsurile asumate de Guvern pentru redresarea deficitului bugetar. Cu un nivel de 9,3% din PIB, cel mai mare din Uniunea Europeană, România încearcă să convingă Comisia Europeană că are un plan solid. Miza principală este păstrarea accesului la fondurile europene. Oficialii europeni vor analiza, din șase în șase luni, starea finanțelor țării.
Premierul și-a pus mandatul pe masă pentru a impune aceste măsuri de austeritate. Guvernul nu a făcut concesii pentru populația generală, dar a aplicat tratamente preferențiale unor sectoare economice.
„Pachetele doi şi trei urmează să întregească aceste măsuri. Şi eu sper că aceste propuneri care au fost cuprinse în acest pachet pentru care astăzi Guvernul şi-a asumat răspunderea să fie un semnal, nu sunt neapărat suficiente, pentru că nu poţi din trei măsuri să corectezi asemenea deficite. Dar este un început necesar, obligatoriu”, a spus premierul Ilie Bolojan la Antena 3 CNN.
TVA și accize mai mari, salarii înghețate și taxe suplimentare
De la 1 august, TVA crește de la 19% la 21% și de la 9% la 11%. Pensionarii cu venituri peste 3.000 de lei vor plăti contribuția de sănătate pentru suma ce depășește acest prag. Mamele aflate în concediu de creștere copil nu sunt scutite de CASS.
Șomerii, beneficiarii de ajutoare sociale și revoluționarii vor plăti și ei contribuția la sănătate. Accizele pentru carburanți, alcool și tutun cresc cu 10%. Rovigneta anuală se va dubla, de la 28 la 50 de euro. Guvernul promite concedieri, dar acceptă angajări de maximum 15% în cazuri justificate.
Subvenția pentru partide se reduce cu 40%. În total, trei pachete de taxe vor aduce 30 de miliarde de lei la bugetul de stat. Ilie Bolojan avertizează că, dacă nu va exista un semnal pozitiv de la Comisia Europeană și agențiile de rating, România riscă să fie considerată o țară în care nu mai merită să se investească.