Alexandru Rafila: Dacă personalul medical s-ar testa…

Publicat: 27 ian. 2022, 00:30, de Puterea.ro, în News , ? cititori
Alexandru Rafila: Dacă personalul medical s-ar testa...

Personalul medical să fie testat în fiecare zi când merge la serviciu reprezintă o măsură analizată acum de Ministerul Sănătății. Sunt spitale care fac deja asta. Cu această măsura la nivel național s-ar putea evita blocarea activității spitalelor, spune ministrul Alexandru Rafila.

„O să căutăm o soluție rapidă astfel încât din zilele următoare să înceapă testarea sistematică a personalului medical. Când intră în serviciu nu mai reprezintă așa o problemă economică pentru că prețul unui astfel de test probabil că este în jur de 10 lei”, a explicat ministrul Sănătății la Radio Europa FM.

Dacă situația din spitale se va agrava și România ar putea decide ca personalul medical infectat, dar cu o formă ușoară, să trateze în continuare în secții pacienții bolnavi de COVID.

Evitarea apariției de focare mari în spitale

„Scenariul ar fi acela în care am fi în posibilitatea să asigurăm asistența medicală datorită unui număr extrem de mare de infecții în rândul personalului medical. De aceea, această măsură legată de testarea personalului medical poate să prevină o situație în care el să fie obligat să vină la serviciu chiar dacă este infectat. Deci cu cât prevenim infecția, cu atât aceste măsuri eroice vor fi luate mai târziu sau deloc. Eu sper să nu trebuiască să fie luate vreodată”, a mai completat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a explicat și într-o conferință de presă susținută miercuri că această măsură are drept scop evitarea apariției de focare mari în spitale, ceea ce ar presupune ca mare parte din angajați să stea acasă, astfel că nu ar mai putea fi asigurate servicii medicale pentru populație. Alexandru Rafila a mai precizat, de altfel, că sunt țări care, din nevoie, au luat măsura ca personalul medical infectat cu COVID, cu formă ușoară de boală, să își poată continua activitatea în secțiile care tratează pacienți cu COVID.