Alexandru Rafila, despre masca purtată de Vasile Dîncu: „Pare o mască textilă. Deci, dacă e o mască textilă are aceeaşi eficacitate”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila (PSD), crede că masca neagră purtată de ministrul Apărării, Vasile Dîncu (PSD), duminică, la Constanţa, în cadrul ceremoniei de sosire din misiune a unei nave militare, este una textilă.

Începând de sâmbătă, românii nu mai au voie să poarte măști textile, ci doar măști medicinale sau FFP2. Rafila a fost întrebat, duminică, la Antena 3, dacă persoanele care au purtat până acum masca textilă au fost puse în pericol.

Pe măsură ce transmisibilitatea unui virus creşte, şi măsura pe care o iei să ai o barieră, că e o barieră mecanică, nu este altceva, e bine ca această barieră să fie cât mai etanşă. Ori o mască textilă e foarte variabilă în primul rând calitatea şi gradul de filtrare. Mai este un element, dacă la tulpina Alfa aveam o transmisibilitate să spunem de trei, adică rata de reproducere bazală, fără să faci nimic, era de trei, aici ne apropiem de 15. La Delta era de şapte-opt. (…) Cred că i-a protejat în mică măsură”, a precizat Alexandru Rafila. El a mai precizat că multă lume poartă masca incorect. “Multă lume poartă mască incorect, de exemplu. Sunt foarte multe persoane care poartă mască incorect, nasul afară, practică eficacitatea filtrării într-o astfel de situaţie şi respectiv protecţia pentru cel cu care acea persoană intră în contact este nulă”, a transmis ministrul Sănătăţii.

I-a fost aratată o fotografie

Apoi, lui Alexandru Rafila i-a fost aratată o fotografie care îl înfăţişa pe ministrul Apărării, Vasile Dîncu, purtând o mască neagră, având imprimat tricolorul şi a fost întrebat de tip de mască este. “Cred că este o mască textilă după cum arată. Nu ştiu să vă spun ce tip de mască este, dar pare o mască textilă. Deci, dacă e o mască textilă are aceeaşi eficacitate”, a explicat Alexandru Rafila.

El a întrebat apoi şi când a fost utilizată masca respectivă. Vasile Dîncu a purtat masca textilă de culoare neagră, duminică, la Constanţa, la ceremonia de sosire dintr-o misiune internaţională a unei nave militare. Reamintim că purtarea măştii a redevenit obligatorie şi în aer liber începând de sâmbătă şi nu vor mai fi permise măştile textile, ci doar cele tip medical sau FFP2, după cum a transmis Guvernul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban. Iubita lui Orban dă detalii șocante...

Ludovic Orban a avut o amantă mult mai tânără decât el, pe vremea când era premier. Tânăra, Cristina Todoran, supărată, probabil, de faptul că...