Alexandru Rafila: „Părerea mea e că deja de ceva timp Omicron circulă şi în România şi în alte ţări din UE”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că foarte probabil tulpina Omicron circulă în Europa, inclusiv în România, de mai mult timp, având în vedere faptul că a existat circulaţie între Africa de Sud şi Europa şi înainte de data identificării acestei tulpini.

În ceea ce priveşte răspândirea noii tulpini a virusului SARs-CoV-2, Rafila este de părere că „probabil că vom mai avea câteva săptămâni bune până să ajungem la transmiterea comunitară„.
Probabil că vom mai avea câteva săptămâni bune până să ajungem la transmiterea comunitară, însă lucrul ăsta nu este sigur. Noi nu cunoaştem, de fapt, amploarea circulaţiei acestor tulpini, aici a fost ţintită identificarea, pacienţii au venit din zona afectată, din sudul Africii, sau sunt contacţi ai persoanelor respective. Părerea mea este că acest virus circulă deja de ceva timp şi în România şi în alte ţări din Uniunea Europeană, pentru că până în data de 24 noiembrie nu am avut informaţii, nu a fost practic clasificat şi, în mod evident, a existat circulaţie din sudul Africii către Europa şi în perioada anterioară.

Deci o perioadă de câteva săptămâni probabil că vom mai sta liniştiţi. Vestea la care sperăm că ajungem este legată de faptul că, cel puţin după ceea ce se întâmplă în Africa de Sud, această tulpină produce forme de boală ceva mai uşoare, iar inclusiv în rândul pacienţilor spitalizaţi necesitatea resurselor terapeutice suplimentare, cum ar fi oxigenul sau alte tipuri de resurse terapeutice sunt mai puţin utilizate, dar asta nu înseamnă că nu e o problemă de sănătate publică”, a afirmat ministrul Sănătăţii, vineri seară, în cadrul unei dezbateri la TVR.

El a explicat că şi la un procent mic de cazuri complicate sistemul de sănătate „se poate colmata„.

2 COMENTARII

 1. Alexandru Rafila: „Părerea şi munca lui este de rahat, de nici doi bani”.

  Privește atent: Zeci de rugbişti români blocaţi în Africa de Sud din cauza noii variante a virusului „Wuhan”
  „Se fac eforturi pentru găsirea unor alternative de zbor care să-i aducă acasă atât pe ‘zimbri’, cât şi pe ceilalţi români aflaţi în aceeaşi situaţie la Pretoria. Deocamdată, se fac demersuri pentru prelungirea vizei de şedere, dacă va fi cazul, precum şi a cazării”.

  „Situaţia lor se va rezolva şi vom avea curând detaliile, dar vă pot asigura că toţi vor reveni în deplină siguranţă. Dacă nu se va identifica o altă variantă de zbor, vom trimite o aeronavă special pentru a-i aduce acasă. Niciunul dintre ei nu a fost testat pozitiv, ceea ce e o veste la fel de îmbucurătoare”, a afirmat Novak, pe pagina sa de Facebook.

  „Remarcile celor doi oficiali vin în contextul în care tot mai multe ţări europene raportează cazuri suspecte sau confirmate cu noua variantă sud-africană a SARS-CoV-2, Omicron”.

  „Premierul Nicolae Ciucă a declarat, duminică, înaintea şedinţei de Guvern, că a fost “identificată” o aeronavă Tarom pentru a-i aduce în ţară pe cei 36 de români care au rămaşi blocaţi în Africa de Sud după ce toate zborurile au fost anulate din cauza noii variante de SARS-CoV-2. Dintre aceştia, 31 sunt membri ai echipei CSM Ştiinţa Baia Mare, campioana la rugby a României”.

  „De asemenea, a apărut acea problemă a cetăţenilor români ai echipei de rugby de la Baia Mare, care a rămas blocată în Africa de Sud. Şi mai sunt alţi patru cetăţeni români care sunt, de asemenea, blocaţi acolo şi trebuie să se întoarcă acasă. Pe capitolul măsuri, am discutat cu echipa domnului ministru Rafila şi am identificat că este nevoie, în continuare, să ne focalizăm atenţia pe ceea ce înseamnă prevenţie şi, de asemenea, am inventariat capacitatea de secvenţiere pe care o avem”.

  Alexandru Rafila: „Părerea mea e că deja de ceva timp Omicron circulă şi în România şi în alte ţări din UE”
  Tovarășul Alexandru Rafila chiar ne dezvolta acel comportament ţigănesc, alba-neagra?

 2. Varianta omicron a coronavirusului , care a apărut pentru prima dată în sudul Africii spre sfârșitul lunii noiembrie, s-a răspândit acum în cel puțin 55 de țări din întreaga lume, inclusiv Marea Britanie.
  Varianta omicron este considerată a fi mai transmisibilă decât varianta delta, adevărul este că sunt încă necesare mai multe date din „lumea reală” înainte ca amploarea amenințării pe care o reprezintă determinat. Ce se întâmplă mai departe? Este destul de clar că virusul nu s-a terminat cu evoluția. Va continua să evolueze.” Noua variantă de coronavirus „Omicron” este de 30 de ori mai letală. Această nouă variantă este diferită. Profilul de mutație cu vârf este „într-adevăr îngrozitor”, a spus virologul Tom Peacock de la Departamentul de Boli Infecțioase al Imperial College London
  Noua variantă COVID-19 ar putea fi „mai rea decât aproape orice altceva despre” avertizează oamenii de știință.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole