Alexandru Rafila: Valul 4 va fi important ca impact asupra populației, măsurile au fost prea puțin consistente

Deputatul PSD Alexandru Rafila s-a arătat de părere că „dualitatea” din declarațiile făcute de membrii Guvernului au creat neîncredere în vaccinare, însă spune că sentimentul a fost dublat „și de lipsa unei campanii de informare reale”.

Întrebat ce va urma ca evoluție a pandemiei, având în vedere prognozele prezentate de președintele CNCAV, Alexandru Rafila a explicat:

 „Domnul doctor Gheorghiță a evaluat cifrele optimiste de acum câteva săptămâni. În mod evident, acest val 4 va fi important din punct de vedere al impactului asupra populației pentru că, din nefericire, măsurile legate de containment, adică de limitarea consecințelor acestei infecții, au fost destul de puțin consistente și mai puțin aplicate până la urmă, fie că ne referim la campania de vaccinare, care, știți bine, n-a reușit să convingă decât o treime din populație să se vaccineze, cel de-al doilea element e legat de măsuri legate de limitarea transmiterii, în această vară nu s-a încercat limitarea transmiterii, și nu în ultimul rând testarea, care din punctul meu de vedere este insuficientă, pentru că într-o perioadă de creștere rapidă a cazurilor în mod evident trebuie să testezi puțin mai agresiv – în sensul bun al cuvântului.

Până la urmă, identificarea persoanelor infectate este prioritară și lucrul acesta poate să limiteze transmiterea, or tot acest pachet de măsuri, din păcate, nu a fost pus în practică, cu toate că el a fost de foarte multe ori declarat, dar din punct de vedere practic putem observa ceea ce se întâmplă de la o săptămână, la alta”, a mai spus deputatul PSD, la B1.ro.

Întrebat dacă se putea face ceva pentru a fi atins obiectivul de vaccinare fixat de Guvern pentru luna septembrie, el a adăugat:

„Nu știu dacă s-ar fi ajuns la 10 milioane, adică vreau să fiu serios când vă spun lucrul acesta, dar cu siguranță câteva milioane în plus de persoane vaccinate ar fi contat în balanța controlului epidemiei. Din păcate, această campanie de vaccinare a fost foarte mult politizată, au fost foarte multe declarații contradictorii, care până la urmă au făcut oamenii neîncrezători în demersul vaccinării. Gândiți-vă că, practic, momentul în care s-a atins acea cifră de 5 milioane, mult mai târziu decât era planificat, exact la două luni de la termenul stabilit chiar de Guvernul României, lucrul acesta a fost prezentat ca un mare succes, și de fapt era un mare eșec.

„Nu poți să spui `am învins pandemia`, și ulterior să soliciți oamenilor să se vaccineze, care cred că într-adevăr lucrurile au intrat în normalitate, or genul acesta de declarații duale este cel care creează neîncredere, dublat însă și de lipsa unei campanii de informare reale, nu doar campanii publicitare de promovare a vaccinării ca unică soluție, a mai afirmat Alexandru Rafila.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole